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dc.contributor.advisorGarzón Sigler, A.
dc.contributor.advisorSánchez Rodríguez, M.
dc.contributor.authorCaballero Villalobos, Javier
dc.date.accessioned2016-12-16T10:36:15Z
dc.date.available2016-12-16T10:36:15Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10396/14207
dc.description.abstractThe relationship between plasmin activity and ewe milk composition, rennet coagulation and health of the udder was studied, as well as several inherent and external factors affecting these parameters. Milk from 40 Manchega ewes was collected monthly and analyzed during a complete lactation (5 months). Milk samples were classified by their origin in 3 categories, named PR (primiparous ewes), M1 (multiparous ewes with no previous udder infection) and M2 (multiparous ewes with previous udder infection). Also, according to their SCC (log), milk samples were divided into three groups named LSCCs (<1.6), MSCCs (1.6 <SCC <2) and HSCCs (>2). Plasmin activity decreased throughout lactation but was not affected by parity or somatic cell count (P >0.05). A strong negative correlation was found between plasmin activity and protein (specially casein), presumably due to the proteolysis of !-casein. Plasmin also worsened rennet coagulation, increasing rennet clotting time (RCT) and negatively affecting curd firmness (A60), specially in multiparous ewes. However, the good health condition in the herd may have camouflaged some effects of plasmin over renneting. In conclusion, regardless the health condition of the ewes at the beginning of lactation, there is a persisting enzymatic activity probably as a response to a previous udder infection. However, a group of animals with a wider state of health would be needed to investigate further the action of plasmin over milk. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Etiam lobortis facilisis sem. Nullam nec mi et neque pharetra sollicitudin. Praesent imperdiet mi nec ante. Donec ullamcorper, felis non sodales commodo, lectus velit ultrices augue, a dignissim nibh lectus placerat pede. Vivamus nunc nunc, molestie ut, ultricies vel, semper in, velit. Ut porttitor. Praesent in sapien. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Duis fringilla tristique neque. Sed interdum libero ut metus. Pellentesque placerat. Nam rutrum augue a leo. Morbi sed elit sit amet ante lobortis sollicitudin. Praesent blandit blandit mauris. Praesent lectus tellus, aliquet aliquam, luctus a, egestas a, turpis. Mauris lacinia lorem sit amet ipsum. Nunc quis urna dictum turpis accumsan semper.es_ES
dc.description.abstractSe ha estudiado la relación entre la actividad de la plasmina y la composición de la leche, la coagulación y el estado sanitario de la ubre, así como diversos factores intrínsecos y extrínsecos que pueden afectar a dichos parámetros. Para ello se han analizado muestra individuales de leche de 40 ovejas de raza Manchega durante una lactación completa (5 meses). Las muestras de leche fueron clasificadas según su procedencia en tres categorías: PR (hembras primíparas), M1 (hembras multíparas sin infecciones previas en la ubre) y M2 (hembras multíparas con infección previa de la ubre). Asímismo, en función de su recuento de células somáticas (log) las muestras fueron clasificadas en tres grupos: LSCCs (<1.6), MSCCs (1.6 <SCC <2) HSCCs (>2). La actividad de la plasmina disminuyó con el avance de la lactación, pero no se vio afectada por el número de parto o el recuento de células somáticas (P>0.05). También se observó una fuerte correlación negativa entre la actividad de la plasmina y la proteína (especialmente la caseína), probablemente debido a la proteólisis de !-caseína. Elevados niveles de plasmina también afectaron negativamente a la coagulación, aumentando los tiempos de coagulación y disminuyendo la dureza de la cuajada (A60), especialmente en hembras multíparas. No obstante, las buenas condiciones sanitarias en el rebaño estudiado podrían camuflar ciertos efectos de la plasmina sobre la coagulación. En conclusión, independientemente del estado sanitario de las ovejas al inicio de la lactación, se observa una actividad enzimática persistente, probablemente como respuesta a una infección previa de la ubre. No obstante sería necesaria una población animal con una mayor diversidad sanitaria para investigar más a fondo la acción de la plasmina sobre la leche.es_ES
dc.format.mimetypeapplication/pdfes_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherUniversidad de Córdoba, UCOPresses_ES
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/es_ES
dc.subjectOvinoses_ES
dc.subjectGanado ovino de raza Manchegaes_ES
dc.subjectGanado ovino lecheroes_ES
dc.subjectLeche de ovejaes_ES
dc.subjectPlasminaes_ES
dc.subjectCalidad de lechees_ES
dc.subjectLeche - Producciónes_ES
dc.subjectQueso Manchegoes_ES
dc.subjectOvinees_ES
dc.subjectManchega ovine breedes_ES
dc.subjectDairy sheepes_ES
dc.subjectEwe milkes_ES
dc.subjectPlasmines_ES
dc.subjectMilk qualityes_ES
dc.subjectMilk productiones_ES
dc.subjectManchego cheesees_ES
dc.titlePlasmin activity and other factors affecting quality of Manchega ewe milken
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/doctoralThesises_ES
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES


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