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dc.contributor.authorConrado Martínez, M.es_ES
dc.contributor.authorPérez Cuesta, Manueles_ES
dc.contributor.authorJodral Gutiérrez, A.es_ES
dc.contributor.authorTirado Serrano, J.es_ES
dc.date.accessioned2010-04-15T09:55:23Z
dc.date.available2010-04-15T09:55:23Z
dc.date.issued1975
dc.identifier.issn1885-4494
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10396/2985
dc.description.abstractIn the province of Cordoba (Spain) three sweet varieties of Lupinus albus (“Maxilupa”, “Beticus” and “Pflug-Ultra”) have been investigated using the dry-farming process during the agricultural year 1973-74. Three experimental plots were established in the locality of Villaviciosa, were the ground is granitic, and were planted with the “Maxilupa” variety. The three afore-mentioned varieties were also planted in three further experimental plots in the locality of Villarrubia where the soil is granitic-argillaceous. The investigation comprises the compilation of meteorological data, mechano-chemical analysis of the soil, yields produced and chemical composition of the three varieties of seeds obtained in the cultivation. The richness in protein of the lupin and the favourable yields which have been produced, especially in the “Maxilupa” and “Beticus” varieties, in spite of the attacks suffered by some plants from nematodes, in-sects and fungi, constitute a strong stimulus for the authors to continue their investigations in wider areas of the province of Cordoba (Spain) in the nex agricultural year 1974-75.en
dc.description.abstractEn la provincia de Córdoba (España) y durante el año agrícola 1973-74, se ha investigado el cultivo en secano de tres variedades dulces de Lupinus albus (“Maxilupa”, “Beticus” y “Pflug-Ultra”). Se establecieron tres parcelas experimentales en la localidad de Villaviciosa, cuyos suelos son de naturaleza granítica, que fueron sembrados con la variedad «Maxilupa”; y otras tres parcelas en la localidad de Villarrubia, que posee suelos granito-arcillosos, donde se sembraron las tres variedades citadas. El trabajo recoge datos pertenecientes a meteorología, análisis mecánico-químico de los suelos y rendimientos productivos y composición química de las tres variedades de semillas obtenidas en los cultivos. La riqueza proteína de las semillas del altramuz y los rendimientos favorables que han aportado las mismas, especialmente las variedades “Maxilupa” y “Betieus”, no obstante los ataques que sufrieron algunas plantas, par parte de nematodos, insectos y bongos, constituyen tan fuerte estimulo, para los autores, de proseguir, con firme esperanza, sus investigaciones en áreas mas amplias de la provincia de Córdoba, en el próximo año agrícola 1974-75.es_ES
dc.format.mimetypeapplication/pdfes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherUniversidad de Córdoba, Servicio de Publicacioneses_ES
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/es_ES
dc.sourceArchivos de zootecnia 24 (95), 211-232 (1975)es_ES
dc.subjectCultivos experimentaleses_ES
dc.subjectAltramuz dulcees_ES
dc.titleInterés del cultivo del altramuz dulce en España como fuente proteica de primer orden en la alimentación animal. I. Rendimientos productivos de semillas de Lupinus albus “Maxilupa”, “Beticus” y “Pflug-ultra” en cultivos experimentales en secano sobre suelos de la provincia de Córdobaes_ES
dc.title.alternativeThe importance of the cultivation of sweet lupins in Spain as a prime source for animal feeding. I. Yield produced from seeds of Lupinus albus “Maxilupa”, “Beticus” and “Pflug-ultra” in experimental dry-farming on terrain in the province of Córdobaen
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_ES
dc.relation.publisherversionhttp://www.uco.es/organiza/servicios/publica/az/az.htmes_ES
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES


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