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dc.contributor.authorAparicio Ruiz, F.es_ES
dc.date.accessioned2010-04-16T10:57:03Z
dc.date.available2010-04-16T10:57:03Z
dc.date.issued1976
dc.identifier.issn1885-4494
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10396/3005
dc.description.abstractProductive traits of a flock sheep of the Merino «campifies» group (a Merino of the lowlands of the Guadalquivir Valley) at Baena in Córdoba, Spain. The breeding characteristics in the years 1969 and 1970, of over a total of 90 and 120 breeding ewes after synchronization of heats by hormonal treatments were: 95.5 and 94.2 per 100, respectively. The calculated index for both lambing seasons gave the following values: fertility, 92.22 and 90.83 per 100; prolificacy, 137.34 and 132.11 per 100, and a death rate of 11,4 and 24.3 per 100, respectively. The concentration indexes for both lambing seasons were, 1.66 (100/59 days) for 1969 and 2.38 (100/42 days) for 1970. The of percentage twins for both lambing seasons were: 33.73 and 25.68 per 100. With regard to the milk production, the total amount of recorded milk for the 16 ewes of single parturition of the September and October months was 443,8 Kg; a gain of 97 Kg in the live weight of the lamb was recorded, estimating a transformation index T. I. of 5.1, The lambs of the first lot, in 1969, at 3 months and with a pasturing diet, reached the following weights: 26.25, 23.0 and 21.9 Kg, in male, females and mixed twins, respectively. Likewise, and with ewe Iambs up to the age of 12 months and under the same diet, the final live weight reached, was 55,3 Kg. For the second lot, in 1970, the recorded live weight of Iamb males and females- at 3 months, with a pasturing diet and addition of concentrated feed were: 23,7 and 18,0 Kg, respectively. The live weights on average values for the 20 slaughtered male lambs were: 25.9 Kg, at the farm and 24.7 Kg, after a fasting for 24 hours, The offals represented 16.6 Kg, that is, 43.1 per 100. The average weights of the carcasses were: 12.6 Kg, for the unrefrigerated ones, and 12.2 Kg, for the refrigerated ones at + 4° C during hours. The true and commercial yield of the carcasses gave the average value for each one, 51.1 and 47.0 per 100, respectively. The noble pieces of the carcasses, whole leg, loin and rib, and caudal portion, represented 52.8 per 100. The cutlet dissection of the second lumbar rib of each loin was carried out, giving the following average results: 28.21 per 100, belonged to the longissimus dorsi muscle; 18.91 per 100, to the underlying muscular tissue; 14.1 per 100 to the bony tissue; and 26.48 per 100 to the conjunctive plus fat tissue. The average weight for the cutlet was 88.6 g being 10.7 cm2 its area. The gross fleshing index of Yeates found, was negative, -0.086 Kg, suggesting that 55 per 100 of the carcasses are lighter than the average value, with regard to its longitude, represented by the line of regression from the variables, carcass weight on carcass longitude. The total thickness of the cutlet muscular masses and the thickness of the covering fat are in relation, 5,6:1. In general, and after the study of this Spanish Merino “campiñes”, the biometric analysis of the measures carried out in the recorded group, suggest their cataloging as eumetric animals of breviline proportions, in both sexes.en
dc.description.abstractSe lleva a cabo un estudio de los caracteres productivos en un conjunto de ovinos dentro de la agrupación merina campiñesa en la comarca de Baena (Córdoba). Los caracteres reproductivos determinados en los años 1969 y 1970, sobre un total de 90 y 120 reproductoras, tras la sincronización y provocación del celo son: 95,5 y 94,2 p. 100, respectivamente. Los índices calculados en una y otra paridera arrojaron los siguientes valores: fertilidad, 92,22 y 90,83 p. 100; prolificidad, 137,34 y 132,11 p. 100; tasa de mortalidad, 11,4 y 24,3 p. 100, respectivamente, Se estudian también Las características de las parideras, que ofrecen índices de concentración de 1,66 (100/59 días), para 1969, y 2,38 (100/ 42 dias), para 1970. El porcentaje de partos dobles fue, en una y otra paridera, de 33,73 y 25,68 p. 100. La cantidad de leche registrada en las 16 ovejas de parto simple, en los meses de septiembre-octubre, fue de 443"8 Kg; y una ganancia de peso vivo de los corderos, de 97 Kg. El índice de transformación fue de 5"1. En el estudio del crecimiento, los corderos del lote 1, (and 1969) alcanzaron a los 3 meses de edad y en régimen de pastoreo, los pesos siguientes: 26,25. 23,0 y 21,9 Kg, en machos, hembras y gemelos mixtos, respectivamente. Asimismo, y en corderas hasta la edad de 12 me¬ses, bajo el mismo régimen alimenticio, el peso vivo final alcanzado fue de 55,3 Kg. Para el lote II, (año 1970) los pesos logrados en corderos machos y hembras, a los 3 meses en régimen de pastoreo, con adición de concentrados, fueron: 23,7 y 18,0 Kg, respectivamente, Los pesos vivos medios de los corderos machos sacrificados son: en origen, 25"9 Kg; y tras 24 horas de ayuno, 24"7 Kg. Los despojos representaron 10,6 Kg, es decir 43,1 p. 100. Para las canales, las cifras halladas, por termino medio, son: 12,6 Kg, sin refrigerar; y 12,2 Kg, para las refrigeradas a + 4° C, durante 72 horas. Los rendimientos a la canal (verdadero y comercial) dieron valores medios de 51,1 y 47,0 p. 100, respectivamente. En el despiece de las canales, los trozos nobles (pierna entera, lomo y costillar, porción caudal) suman el 52"8 p. 100. Efectuada la disección de la chuleta. (1a vértebra lumbar), el 28"21 p. 100 pertenecía al músculo largo dorsal; 18"91, al tejido muscular subyacente; tejido óseo, 14"1 p. 100; y 26"48 p. 100, para el tejido graso más conjuntivo. El peso medio de la chuleta fue de 88"6 g, y su superficie, 10´7 cm2. El índice bruto de carnosidad, de Yeates, resultó ser negativo -0,086 Kg, indicándonos que el 55 p. 100 de las canales son, respecto a su longitud, mas ligeras, que el valor medio, representado por la línea de regresión a partir de las variables peso canal/longitud canal. El espesor total de las masas musculares de la chuleta y el espesor de la capa grasa de cobertura están en la relación 5,6:1. En líneas generales y tras el estudio de esta agrupación de merino campiñes, el análisis biométrico de las medidas efectuadas en el grupo controlado, tanto en machos corno en hembras, nos ha llevado a su catalogación corno animales francamente eumétricos y de proporciones brevilíneas, deducidas de las cifras calculadas para el índice corporal.es_ES
dc.format.mimetypeapplication/pdfes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherUniversidad de Córdoba, Servicio de Publicacioneses_ES
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/es_ES
dc.sourceArchivos de zootecnia 25 (99), 203-260 (1976)es_ES
dc.subjectCaracteres productivoses_ES
dc.subjectCórdoba (España)es_ES
dc.subjectMerino Campiñéses_ES
dc.subjectBaena (Córdoba, España)es_ES
dc.titleContribución al estudio de los caracteres productivos de una agrupación de ovinos de la raza merina campiñesa en la comarca de Baena (Córdoba)es_ES
dc.title.alternativeContribution to the study of productive traits in a flock of merino “campiñes” breed at Baena (Córdoba)en
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_ES
dc.relation.publisherversionhttp://www.uco.es/organiza/servicios/publica/az/az.htmes_ES
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES


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