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dc.contributor.authorJodral Villarejo, M.es_ES
dc.date.accessioned2010-04-27T09:23:06Z
dc.date.available2010-04-27T09:23:06Z
dc.date.issued1979
dc.identifier.issn1885-4494
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10396/3075
dc.description.abstractAn experimental contamination of fodder by means of A. flavus 15517 strain and A flavus Pep-70-1h, producers of aflatoxins, groups B and G, has been carried out in order to know the possible influence of temperature and relative humidity on the contamination of aflatoxins in the area of Córdoba. The kind of fodder contaminated is: newly cut alfalfa, carob (pods without seeds), maize, barley; refuse of olives (stoned and extracted),alfalfa flower, colza (seed cake), sunflower (seed cake), and peanut cake. The quantities of aflatoxins, produced under the following conditions, were compared: aflatoxins produced at 30° C and a relative humidity of 85 p. 100. These conditions being the best for the production of aflatoxins; aflatoxins produced at an average temperature of 40"5° C with a maximun temperature of 46° C, and a relative humidity of 43 p. 100, throught the 21 days taken by the incubation. It was observed that under the latter environmental conditions, the production of aflatoxins in the knid of fodder under investigations is practically none.en
dc.description.abstractSe ha realizado una contaminación experimental de piensos utilizando las cepas A. flavus 1551.7 y A. flavus Pep-70-1h, productoras de aflatoxinas del grupo B y G, con la finalidad de conocer la posible influencia de la temperatura y humedad relativa de la zona de Córdoba en la producción de aflatoxinas. Los piensos que se han contaminado han sido: alfalfa recién cortada, algarroba (valvas sin semilla), maíz, cebada, orujo de aceituna (deshuesado y extractado), harina de alfalfa, colza (torta de semilla), girasol (torta de semilla decorticada) y torta de cacahuete. Se comparo la cantidad de aflatoxinas producidas a 30° C y 85 p. 100 de humedad relativa que son las condiciones Optimas para la producción de aflatoxinas, y a una temperatura máxima media de 40"5° C, con una máxima de 46° C y una humedad relativa media de 43 p. 100. en los 21 días que duro la incubación. Se ha observado que en estas últimas condiciones ambientales la producción de aflatoxinas en los piensos investigados es prácticamente nula.es_ES
dc.format.mimetypeapplication/pdfes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherUniversidad de Córdoba, Servicio de Publicacioneses_ES
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/es_ES
dc.sourceArchivos de zootecnia 28 (112), 351-361 (1979)es_ES
dc.subjectAspergillus Flavuses_ES
dc.subjectPiensoses_ES
dc.titleInfluencia de condiciones ambientales en la contaminación de piensos con Aspergillus Flavuses_ES
dc.title.alternativeInfluence of environmental conditions on the contamination of fodder with Aspergillus Flavusen
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_ES
dc.relation.publisherversionhttp://www.uco.es/organiza/servicios/publica/az/az.htmes_ES
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES


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