Composición de la canal de cabritos de raza Florida Sevillana
Carcasse composition of Florida Sevillana kids
Autor
Domenech García, V.
Peña Blanco, Francisco
Gutiérrez Cabezas, M.J.
Rodero Serrano, E.
Herrera García, M.
Editor
Universidad de Córdoba, Servicio de PublicacionesFecha
1994Materia
Ganado caprinoAlometría
Canal
Despiece
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Forty-eight male and 48 female Florida Sevillana kids, from twin births, were slaughtered al 30,45 and 60 days. Half of each group were raised with maternal milk and the other with milk replacer. They were slaughtered, following Colomer-Rocher et al. (1987) methodology. The left half-carcase, weighing 2.02-3.54 kg, was cut into 5 joints. The heaviesl was the leg (32.&33.4 p.100 ), followed by ribs (25.2-26.2 p.100), shoulder (19.7-20.6 p.100), flank (10_2-12.4 p.100) and neck (8_8.9.7 p.100). There were few differences between feeding methods. Males showed greater development of the rear quarter. while females did so in the trunk and shoulder. Grouped in commercial terms, prime joints represented 58.59 p.100, first-class 19.20 p.100 and second-class 20.22 p.100. Allometric coefficients from the differents joints revealed early maturity for shoulder, neck and leg. The growth of the ribs was isometric and the flank showed late matunty. Differences were recorded between sexes and feeding methods. Muscle, bone and removable fat represented 57-58 p.100, 22.25 p.100 and 15.19 p. 100, of total carcass weight, respectively. Intramuscular fat (9.7-11.8 p.100) was the most important. followed by subcutaneous (5-6 p.100) and pelvic fat (0.6.0.7 p.100). While the liveweight increase, bone weight fell, muscle remained the same and the removable fat also increase. Muscle/bone and muscle/fat ratios reflected meaty. well fatted carcases. The leg and shoulder were the joints with the highest muscle and bone content, while the most fatty joints were flank and ribs. Se sacrificaron 96 cabritos, machos y hembras, de raza Florida Sevillana procedentes de parto doble. La mitad se criaron con lactancia natural y la otra con lactoremplazante Los cabritos se sacrificaron a la edad de 30. 45 y 60 días, en grupos de 8 machos y 8 hembras de lactancia natural y otras tantos de lactancia artificial. La media canal izquierda, con un peso medio de 2,02 a 3,54 kg, se troceó en cinco piezas. La pierna fue la más pesada (32,8-33,4 p.100), seguida del costillar (25,2-26,2 p,100), espalda (19,7-20.6 p.100), bajos (10,2-12,4 p.100), y cuello (8,8-9,7 p.100); con escasas diferencias atribuibles al tipo de lactancia. En líneas generales, los machos mostraron mayor peso del tercio posterior y menor del tronco y espalda. Agrupadas por categorías comerciales, las piezas Extra representaron el 58-59 p.100, las de Primera el 19.20 p.100 y las de Segunda el 20-22 p.100. Los coeficientes alométricos indican madurez temprana para espalda, cuelloy pierna: tardía para los bajos y crecimiento isométrico del costillar, registrándose diferencias entre sexos y tipo de lactancia. El músculo representó el 57-58 p.100 de la canal, el hueso de¡ 22 al 25 p. 100 y la grasa disecable del 15 al 19 p.100. La fracción grasa mas abundante fue la intermuscular (9,7-11,8 p,100), seguida de la subcutánea (5-60 p.100), y la pélvica (0,6-0,7 p,100). Con el peso vivo disminuyó el porcentaje de hueso, se mantuvo el de músculo y aumentó la grasa disecable. Las relaciones MlH y M/G determinaron canales musculadas y bien engrasadas, siendo escasas las diferencias entre sexos y tipos de lactancia. La pierna y la espalda fueron las piezas con mayor contenido en músculo y hueso, en tanto que los bajos y el costillar fueron las más engrasadas.