Influence of a mediterranean diet supplemented in coenzyme Q10 on metabolomic profile and on the expression of antioxidante, pro-inflammatory and endoplasmis reticulum stress-related genes in an elderly population
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Author
González de la Guardia, Lorena
Director/es
López-Miranda, JoséYubero-Serrano, Elena M.
Publisher
Universidad de Córdoba, Servicio de PublicacionesDate
2014Subject
Mediterranean dietOxidative stress (OxS)
Coenzyme Q10 (CoQ)
Redox homeostasis
Dieta mediterránea
Estrés oxidativo
Coenzima Q10 (CoQ)
Homeostasis redox
METS:
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Introduction: Accelerated aging population is a global phenomenon that is
expanding over the last decades. The aging process is known to be
accompanied by an increase in oxidative stress (OxS) and endoplasmic
reticulum (ER) stress, which have been associated with the activation of
inflammatory pathways. Nutrition and other lifestyle habits have a major
impact on the risk of developing chronic diseases that appear more frequently
in the elderly. Diet, particularly fat quality, may affect the reactive oxygen
species (ROS) production and, in consequence, both OxS and ER stress. Due
to the fact that postprandial state is the main physiological condition of the
occidental society, it is crucial to study the postprandial effect induced by the
long-term consumption of different dietary patterns. In this connection, the
consumption of a diet with antioxidant properties such as the Mediterranean
diet (Med diet) and supplementation with a natural antioxidant compound such
as Coenzyme Q10 (CoQ) have been proved to decrease the postprandial OxS
by reducing processes of cellular oxidation.
Hypothesis: The consumption of diets with different fat quality modulates the
processes related to OxS, ER stress and the inflammatory response in terms of
gene expression in an elderly population, during both fasting and postprandial
state. Moreover, the supplementation with a natural antioxidant such as CoQ
further improves this modulation.
Main objective: To evaluate whether the long-term consumption of three
dietary patterns with different fat quality (Med diet with or without
supplementation in CoQ and saturated fatty acid-rich diet) modulates OxS in
fasting and postprandial state by modifying the gene expression of Nrf2,
p22phox and p47phox NADPH oxidase subunits, SOD1, SOD2, Gpx1, TrxR and... Introducción: El envejecimiento acelerado de la población es un fenómeno
mundial que se está produciendo progresivamente a lo largo de las últimas
décadas. Este proceso se asocia con un incremento del estrés oxidativo (EO) y
de estrés del retículo endoplásmico (RE), los cuales a su vez están
relacionados con la activación de la respuesta inflamatoria. La nutrición y
otros hábitos de vida ejercen un gran impacto sobre el riesgo de desarrollar
enfermedades crónicas que se presentan con mayor frecuencia en personas de
edad avanzada. Se ha demostrado que la dieta, particularmente la calidad de la
grasa de la misma, afecta a la producción de especies reactivas de oxígeno y,
en consecuencia, a los procesos de EO y de estrés del RE. Debido al hecho de
que el estado postprandial constituye la situación fisiológica habitual en la que
se encuentra el ser humano a lo largo del día en las sociedades occidentales, es
necesario estudiar el efecto postprandial inducido por el consumo de diferentes
modelos dietéticos. En este sentido, el consumo de una dieta Mediterránea
(dieta Med) con propiedades antioxidantes y la suplementación con un
compuesto natural antioxidante como la Coenzima Q10 (CoQ) contribuyen a
reducir los procesos de oxidación celular, disminuyendo a su vez el EO
postprandial.
Hipótesis: El consumo de dietas con distinta calidad grasa puede modular la
expresión génica de parámetros asociados con mecanismos de EO, estrés del
RE y de respuesta inflamatoria en ayunas y durante el período postprandial en
una población de edad avanzada. Además, la suplementación con un
antioxidante natural como la CoQ podría aportar un beneficio adicional en
estos parámetros...