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    • Alternativas a la elaboración artesanal de vinos dulces de uva Pedro Ximénez pasificada 

      Santiago, José I.; García-Martínez, Teresa; Moreno-García, Jaime; Peinado Amores, Rafael; López de Lerma Extremera, M. Nieves (Universitat Rovira i Virgili, 2015)
      Se han elaborado a partir de un mosto de uva Pedro Ximénez pasificada tres tipos de vinos: Vino Dulce natural, Vino Naturalmente Dulce y Pedro Ximénez tradicional, con los siguientes objetivos, a) demostrar que se puede ...
    • Desarrollo de lecciones sobre reactores químicos y biológicos en la plataforma Moodle 

      Santos-Dueñas, Inés María; García García, Isidoro; García Mauricio, Juan Carlos; Rodríguez Pascual, Alejandro; Jiménez Alcaide, Luis; Ramos Ruiz, José; Moreno Vigara, Juan; Cañete Rodríguez, Ana María; Domínguez-Robles, J.; Sánchez Serrano, Rafael; González Granados, Zoilo; Varo Sánchez, María Rosario; Ramos Moreno, Laura; Moreno-García, Jaime; García-Martínez, Teresa; Espinosa, E. (UCOPress, 2018)
      En este proyecto docente se han desarrollado una serie de actividades académicamente dirigidas dedicadas a los reactores químicos y biológicos, en concreto, se ha empleado una herramienta denominada lección que se encuentra ...
    • Differential Proteome Analysis of a Flor Yeast Strain under Biofilm Formation 

      Moreno-García, Jaime; Mauricio, Juan Carlos; Moreno, Juan; García-Martínez, Teresa (MDPI, 2017)
      Several Saccharomyces cerevisiae strains (flor yeasts) form a biofilm (flor velum) on the surface of Sherry wines after fermentation, when glucose is depleted. This flor velum is fundamental to biological aging of these ...
    • Flor Yeast: New Perspectives Beyond Wine Aging 

      Legras, Jean-Luc; Moreno-García, Jaime; Zara, Severino; Zara, Giacomo; García-Martínez, Teresa; Mauricio, Juan C.; Mannazzu, Ilaria; Coi, Anna L.; Zeidan, Marc Bou; Dequin, Sylvie; Moreno, Juan; Budroni, Marilena (Giuseppe Spano, 2016)
      The most important dogma in white-wine production is the preservation of the wine aroma and the limitation of the oxidative action of oxygen. In contrast, the aging of Sherry and Sherry-like wines is an aerobic process ...
    • Functional analysis of stress protein data in a flor yeast subjected to a biofilm forming condition 

      Mauricio, Juan Carlos; García-Martínez, Teresa; Moreno-García, Jaime; Moreno, Juan (Elsevier, 2016)
      In this data article, an OFFGEL fractionator coupled to LTQ Orbitrap XL MS equipment and a SGD filtering were used to detect in a biofilm-forming flor yeast strain, the maximum possible number of stress proteins under ...
    • Grape musts differentiation based on selected aroma compounds using SBSE-GC-MS and statistical analysis 

      Vararu, Florin; Moreno-García, Jaime; Cotea, Valeriu V.; Moreno, Juan (Institute of Grapevine Breeding Geilweilerhof, 2015)
      Fifty-one aroma compounds in musts from 'Muscat Ottonel', 'Aligoté', 'Muscat of Alexandria' and 'Pedro Ximénez' white grapes have been determined, three of them identified for the first time in grapes. Two fingerprints for ...
    • Proteomic and metabolomic study of wine yeasts in free and immobilized formats, subjected to different stress conditions 

      Moreno-García, Jaime (Universidad de Córdoba, UCOPress, 2017)
      The aroma of wine is the first sensory perception that affects its quality. The knowledge acquired to date ensures that the unique aroma of a specific wine is the result of the sensation that in our sense of smell cause ...
    • Rutas metabólicas importantes en la formación de velo de flor 

      Moreno-García, Jaime; Mauricio, Juan C.; Moreno, Juan J.; López de Lerma Extremera, M. Nieves; Peinado Amores, Rafael; García-Martínez, Teresa (Universitat Rovira i Virgili, 2015)
      La crianza biológica de los vinos tipo Sherry es un proceso que se caracteriza por la formación y mantenimiento sobre la superficie del vino de una película (biofilm) de levaduras llamada “velo de flor” que aporta el ...