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dc.contributor.advisorLópez-Miranda, José
dc.contributor.advisorYubero-Serrano, Elena M.
dc.contributor.authorGonzález de la Guardia, Lorena
dc.date.accessioned2014-07-11T11:27:24Z
dc.date.available2014-07-11T11:27:24Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10396/12219
dc.description.abstractIntroduction: Accelerated aging population is a global phenomenon that is expanding over the last decades. The aging process is known to be accompanied by an increase in oxidative stress (OxS) and endoplasmic reticulum (ER) stress, which have been associated with the activation of inflammatory pathways. Nutrition and other lifestyle habits have a major impact on the risk of developing chronic diseases that appear more frequently in the elderly. Diet, particularly fat quality, may affect the reactive oxygen species (ROS) production and, in consequence, both OxS and ER stress. Due to the fact that postprandial state is the main physiological condition of the occidental society, it is crucial to study the postprandial effect induced by the long-term consumption of different dietary patterns. In this connection, the consumption of a diet with antioxidant properties such as the Mediterranean diet (Med diet) and supplementation with a natural antioxidant compound such as Coenzyme Q10 (CoQ) have been proved to decrease the postprandial OxS by reducing processes of cellular oxidation. Hypothesis: The consumption of diets with different fat quality modulates the processes related to OxS, ER stress and the inflammatory response in terms of gene expression in an elderly population, during both fasting and postprandial state. Moreover, the supplementation with a natural antioxidant such as CoQ further improves this modulation. Main objective: To evaluate whether the long-term consumption of three dietary patterns with different fat quality (Med diet with or without supplementation in CoQ and saturated fatty acid-rich diet) modulates OxS in fasting and postprandial state by modifying the gene expression of Nrf2, p22phox and p47phox NADPH oxidase subunits, SOD1, SOD2, Gpx1, TrxR and...es_ES
dc.description.abstractIntroducción: El envejecimiento acelerado de la población es un fenómeno mundial que se está produciendo progresivamente a lo largo de las últimas décadas. Este proceso se asocia con un incremento del estrés oxidativo (EO) y de estrés del retículo endoplásmico (RE), los cuales a su vez están relacionados con la activación de la respuesta inflamatoria. La nutrición y otros hábitos de vida ejercen un gran impacto sobre el riesgo de desarrollar enfermedades crónicas que se presentan con mayor frecuencia en personas de edad avanzada. Se ha demostrado que la dieta, particularmente la calidad de la grasa de la misma, afecta a la producción de especies reactivas de oxígeno y, en consecuencia, a los procesos de EO y de estrés del RE. Debido al hecho de que el estado postprandial constituye la situación fisiológica habitual en la que se encuentra el ser humano a lo largo del día en las sociedades occidentales, es necesario estudiar el efecto postprandial inducido por el consumo de diferentes modelos dietéticos. En este sentido, el consumo de una dieta Mediterránea (dieta Med) con propiedades antioxidantes y la suplementación con un compuesto natural antioxidante como la Coenzima Q10 (CoQ) contribuyen a reducir los procesos de oxidación celular, disminuyendo a su vez el EO postprandial. Hipótesis: El consumo de dietas con distinta calidad grasa puede modular la expresión génica de parámetros asociados con mecanismos de EO, estrés del RE y de respuesta inflamatoria en ayunas y durante el período postprandial en una población de edad avanzada. Además, la suplementación con un antioxidante natural como la CoQ podría aportar un beneficio adicional en estos parámetros...es_ES
dc.format.mimetypeapplication/pdfes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherUniversidad de Córdoba, Servicio de Publicacioneses_ES
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/es_ES
dc.subjectMediterranean dietes_ES
dc.subjectOxidative stress (OxS)es_ES
dc.subjectCoenzyme Q10 (CoQ)es_ES
dc.subjectRedox homeostasises_ES
dc.subjectDieta mediterráneaes_ES
dc.subjectEstrés oxidativoes_ES
dc.subjectCoenzima Q10 (CoQ)es_ES
dc.subjectHomeostasis redoxes_ES
dc.titleInfluence of a mediterranean diet supplemented in coenzyme Q10 on metabolomic profile and on the expression of antioxidante, pro-inflammatory and endoplasmis reticulum stress-related genes in an elderly populationes_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/doctoralThesises_ES
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES


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