Browsing Departamento de Química Analítica by Title
Now showing items 160-179 of 386
-
Identification of impurities of phosphate and brominated flame retardants
(2018)In the last years, new flame retardants (FRs) have been identified for the first time in products and in environmental samples by using mainly liquid chromatography coupled to high resolution mass spectrometry. For example, ... -
Impacto de las nanopartículas de carbono en las técnicas analíticas de separación
(Universidad de Córdoba, 2010) -
Implementación de personal response systems en asignaturas de los Grados de Química y Bioquímica
(UCOPress, 2018)La enseñanza en la Universidad pretende desarrollar capacidades de autoaprendizaje, de iniciativa y capacidad de visualización de los problemas planteados en cualquiera de sus ámbitos profesionales, así como la habilidad ... -
Improved microextraction of selected triazines using polymer monoliths modified with carboxylated multi-walled carbon nanotubes
(Springer, 2015)This article reports on the enhancement of the capacity of an acrylate-based monolithic solid sorbent by anchoring carboxylated multi-walled carbon nanotubes (c-MWCNTs) in its pores and on its surface. Monolithic poly(butyl ... -
Impurities of Resorcinol Bis(diphenyl phosphate) in Plastics and Dust Collected on Electric/Electronic Material
(ACS, 2016)Resorcinol bis(diphenylphosphate) (RDP) is an organophosphorus flame retardant widely used in electric and electronic equipment. It has been detected in house dust of several European countries according to recent literature. ... -
In Vitro Human Metabolism of the Flame Retardant Resorcinol Bis(diphenylphosphate) (RDP)
(ACS, 2015)Resorcinol bis(diphenylphosphate) (RDP) is widely used as a flame retardant in electrical/electronic products and constitutes a suitable alternative to decabrominated diphenyl ether. Due to its toxicity and its recently ... -
In vivo authentication of Iberian pig feeding regime using faecal volatilome information
(Elsevier, 2022)Nowadays, people are increasingly interested in the food they consume. Authenticity and natural origin are amongst the most valued issues of food products by society. Although various national and international laws have ... -
Indicadores de calidad para el tercer ciclo
(Ministerio de Educación, Cultura y Deporte, 1999) -
Influence of genetic and interannual factors on the fatty acids profile of virgin olive oil
(Elsevier, 2023)Among olive oil nutritional benefits, it is worth mentioning its fatty acids composition with predominance of monounsaturated fatty acids (MUFAs). We have evaluated the influence of the cultivar and interannual factors on ... -
Influence of vegetable oil fatty acid composition on ultrasound-assisted synthesis of biodiesel
(Elsevier, 2014)Ultrasound is considered as one of the most attractive energies to assist biodiesel transesterification. The objective is to reduce the reaction time while saving energy. In the present study, four oils showing a wide range ... -
Influencia del estado de agregación en el espectro Raman de nanotubos de carbono monocapa (SWNTs)
(Universidad de Córdoba, 2011) -
Innovaciones en el control de subproductos de suspensión volátiles
(Universidad de Córdoba, UCOPress, 2015)La cloración es el método más común para controlar las enfermedades de origen hídrico, una consecuencia inmediata de este proceso es la formación de los denominados subproductos de desinfección (DBPs), debido a la reacción ... -
Innovaciones en metodologías analíticas dinámicas utilizando nanomateriales y sistemas microfluídicos
(Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 2013)La utilización de nanomateriales y de sistemas microfluídicos en metodologías analíticas ha abierto nuevas posibilidades para la mejora de las propiedades, tales como sensibilidad, selectividad, precisión y velocidad de ... -
Innovaciones en sistemas de toma de muestras ambientales que empleen nuevas fases sorbentes para la preconcentración de contaminantes
(Universidad de Córdoba, UCOPress, 2022)La obtención de información analítica de los compartimentos ambientales conlleva necesariamente la consideración de una etapa de muestreo y de tratamiento de muestra. El impacto que ambas tienen en la calidad de los ... -
Innovaciones en técnicas de extracción miniaturizadas
(Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 2013)A pesar de la gran evolución que ha experimentado la Química Analítica en las últimas décadas, las operaciones previas del proceso analítico siguen siendo un aspecto crítico a la hora de obtener información (bio)química ... -
Innovaciones en técnicas de microextracción con agitación integrada
(Universidad de Córdoba, UCOPress, 2015)La etapa de tratamiento de muestra es el cuello de botella de la mayoría de procedimientos analíticos y es la que más influencia tiene en la calidad de la información obtenida. Esto se debe fundamentalmente a que hay que ... -
Innovaciones nanotecnológicas en el desarrollo de plataformas analíticas para la evaluación de la seguridad agroalimentaria
(Universidad de Córdoba, UCOPress, 2021)Esta Tesis Doctoral ha tenido como objetivo el desarrollo de plataformas analíticas de respuesta rápida para su aplicación en análisis agroalimentario con el uso de nanoestructuras incorporadas como herramientas analíticas ... -
Innovations in the Speciation of Organolead Compounds in Water: Towards a More Rational, Rapid, and Simple Analytical Process
(The Scientific World, 2002)Speciation analysis calls for rapid, simple systems for minimizing errors made in the most troublesome of all steps in the analytical process: sample preparation. In this context, continuous-flow systems are of great ...