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Puede ver todos los artículos producidos en la Universidad de Córdoba en la colección Artículos, capítulos… UCO.

Envíos recientes

  • Free amino acids, urea and ammonium ion contents for submerged wine vinegar production: influence of loading rate and air-flow rate 

    Álvarez Cáliz, Carmen María; Santos-Dueñas, Inés María; Cañete Rodríguez, Ana María; García-Martínez, Teresa; Mauricio, Juan C.; García García, Isidoro (PAGEPress, 2012)
    The nitrogen source for acetic acid bacteria is important during the vinegar making process. There can be great variation in the final result according to the specific source, the total nitrogen availability and the ...
  • Rutas metabólicas importantes en la formación de velo de flor 

    Moreno-García, Jaime; Mauricio, Juan C.; Moreno, Juan J.; López de Lerma Extremera, M. Nieves; Peinado Amores, Rafael; García-Martínez, Teresa (Universitat Rovira i Virgili, 2015)
    La crianza biológica de los vinos tipo Sherry es un proceso que se caracteriza por la formación y mantenimiento sobre la superficie del vino de una película (biofilm) de levaduras llamada “velo de flor” que aporta el ...
  • Alternativas a la elaboración artesanal de vinos dulces de uva Pedro Ximénez pasificada 

    Santiago, José I.; García-Martínez, Teresa; Moreno-García, Jaime; Peinado Amores, Rafael; López de Lerma Extremera, M. Nieves (Universitat Rovira i Virgili, 2015)
    Se han elaborado a partir de un mosto de uva Pedro Ximénez pasificada tres tipos de vinos: Vino Dulce natural, Vino Naturalmente Dulce y Pedro Ximénez tradicional, con los siguientes objetivos, a) demostrar que se puede ...
  • Flor Yeast: New Perspectives Beyond Wine Aging 

    Legras, Jean-Luc; Moreno-García, Jaime; Zara, Severino; Zara, Giacomo; García-Martínez, Teresa; Mauricio, Juan C.; Mannazzu, Ilaria; Coi, Anna L.; Zeidan, Marc Bou; Dequin, Sylvie; Moreno, Juan; Budroni, Marilena (Giuseppe Spano, 2016)
    The most important dogma in white-wine production is the preservation of the wine aroma and the limitation of the oxidative action of oxygen. In contrast, the aging of Sherry and Sherry-like wines is an aerobic process ...
  • Differential Proteome Analysis of a Flor Yeast Strain under Biofilm Formation 

    Moreno-García, Jaime; Mauricio, Juan Carlos; Moreno, Juan; García-Martínez, Teresa (MDPI, 2017)
    Several Saccharomyces cerevisiae strains (flor yeasts) form a biofilm (flor velum) on the surface of Sherry wines after fermentation, when glucose is depleted. This flor velum is fundamental to biological aging of these ...

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