• O couro: contribução na caprinocultura sustentavel 

      Acosta, J.M.; Camacho Vallejo, M.E.; Costa, R.G.; Carvalho, F.F.R.; Rey, S. (Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 2007)
      Brazilian Northeast is a potentially good skin producer region due to its livestock farming activities which include more than 90% national goat cense. This exceptional situation with plenty raw material at hand, enables ...
    • Observaciones microscópico-electrónicas en Trichomonas vaginalis donne 1.836 

      Bustos Ruiz, M. (Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1976)
      In the present research we have studied the fine structure of T. vaginalis isolated from patients with trichomoniasis. The protozoan was preserved by culture in vitro. The special reference is to the mastigont system, ...
    • Observaciones sobre el efecto de la luz y la temperatura sobre la rumia, el descanso y el pastoreo de merinos 

      Moyano Trujillo, J.; Moyano Jurado, J.C.; Vera y Vega, A. (Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1992)
      A flock of 25 Merino adult, open ewes were kept dayand night on a 7.3 Ha paddock of tipical "dehesa" range during summer in Almadén, Spain (38° 45"N longitude and 4° 42"W latitude). The paddock had a watering point and ...
    • Observaciones sobre la paratuberculosis caprina en España meridional 

      Carranza Guzmán, J.; León Vizcaíno, L.; Pardo Montosa, A.; Garrido Abellán, Fulgencio; Hermoso de Mendoza, M. (Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1984)
      Clinical ,morphopathological, microbiological and epizootiological aspects of 35 outbreaks of caprine paratuberculosis are described. The disease was characterized by a chronic evolution, mild anorexia, cachexy, drops in ...
    • Origen e influencias del ovino canario 

      Camacho Vallejo, M.E.; Fresno Baquero, M.R.; Rodero Serrano, E.; Barba Capote, C.J.; Delgado-Bermejo, J.V. (Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1998)
      When the Spaniards begun the conquest of the Canary Islands at the XVth Century, they found a hair sheep exploited in semi-domestic conditions, as it was written by the cronists in the seven islands. A few later, after the ...
    • Origen y estado actual del Cerdo Negro Canario 

      López, J.L.; Robert, A.; Argüello Henríquez, Anastasio; Ginés, R.; Zamorano Serrano, M.J.; Delgado-Bermejo, J.V. (Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 2000)
      We summarize the historical information about origin of Canary Black Pig and standing in the Canary Islands. The presence of pig in Canary Islands is from 500 year b.C., where aborigines used its meat as food, its fat to ...
    • Origen, evolución y situación actual del perro Alano Español 

      Gutiérrez Cabezas, M.J.; García, J.R.; Martínez, E.; Barba Capote, C.J. (Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1998)
      There exist several hypothesis about the origin of the Spanish Alano dog breed, but the most solid is the procedure from central Europe around the Vth century and another that locate their origin in the arrival of the ...
    • Origen, migraciones y relaciones filogenéticas de las razas ganaderas de Andalucía Occidental 

      Molina Alcalá, Antonio; Pastor Fernández, J.M.; Tapia Román, N.; Rodero Serrano, E.; Delgado-Bermejo, J.V. (Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1998)
      Andalucía ha sido un cruce de caminos para múltiples civilizaciones ligadas al Mediterráneo, al Norte de África y a Europa. Por lo tanto esta región ha sido un punto de confluencia de los distintos troncos de animales ...
    • Origen, migraciones y relaciones filogenéticas de las razas ganaderas de Andalucía Oriental 

      Pastor Fernández, J.M.; Molina Alcalá, Antonio; Rodero Serrano, E.; Tapia Román, N.; Delgado-Bermejo, J.V. (Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1998)
      Nuestra región a lo largo de la historia se ha visto invadida, conquistada o visitada por una gran variedad de culturas, que provenientes de Africa, el Mediterráneo, o resto de Europa se instalaron en nuestra tierra. Estos ...
    • The Palmera Goat (video) 

      López, J.L.; Fresno Baquero, M.R.; Capote, J.F.; Delgado-Bermejo, J.V. (Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1992)
      Recent investigations have shown that within the Canary Caprine Group, the Palmera Goat is which most differs in morphological and productive aspects. This video, shows the characteristics of the Palmera goat and the present ...
    • Paquetes informáticos en la mejora genética del vacuno de carne 

      Crespo Giráldez, M.C.; Molina Alcalá, Antonio; Rodero Franganillo, Antonio; Delgado-Bermejo, J.V. (Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1995)
      In the last decades, we have witnessed a growing calculation power of computers and a dramatic cheapening of these. This has permitted development of mathematical models for problem resolution in increasingly complex animal ...
    • Parámetros cefálicos radiográficos de la oveja merina segureña y su aplicación racial 

      Vivo-Rodríguez, R.; Miró Rodríguez, F.; Rodríguez, V.; Agüera Carmona, Sergio (Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1988)
      Thirty-four ewes (2-3 years old) of the Merina and Segureña breeds, have been used. Lateral and ventrodorsal radiographies have been realized, obtaining data corresponding to eight parameters such as the craniumfacial angle ...
    • Parámetros de estabilidad de alimentos de humedad alta para consumo animal 

      Sánchez Sánchez, E.; Vioque Amor, M.; Fernández-Salguero Carretero, J.; Gómez Díaz, R. (Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1996)
      In the present work were analyzed the stability conditions of a group of high moisture petfoods. The samples considered complete preserves forming part of a widest study which are included low moisture animal feed. It was ...
    • Parámetros de estabilidad de alimentos de humedad alta para consumo animal 

      Fernández-Salguero Carretero, J.; Gómez Díaz, R.; Sánchez Sánchez, E.; Vioque Amor, M. (Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1996)
      In the present work were analyzed the stability conditions of a group of high moisture petfoods. The samples considered complete preserves forming part of a widest study which are included lowmoisture animal feed. It was ...
    • Parámetros genéticos de prolificidad de la oveja segureña. Resultados preliminares 

      Puntas, J.; Gama, Luis L.T.; Carolino, N.P.; Quiroz, J.; Barba Capote, C.J.; León Jurado, J.M.; Delgado-Bermejo, J.V. (Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 2005)
      In the present paper the genetic parameters for the prolificacy of the Segureña sheep are presented. They have been obtained using an animal model enclosing repeated observations over the information collected from the ...
    • Pastos leñosos y producción láctea en caprino 

      Sánchez Rodríguez, M.; Domenech García, V.; Gómez-Castro, A.G.; Peinado Lucena, E.; Mata Moreno, C. (Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1991)
    • Página web de la Sociedad Española para los Recursos Genéticos Animales (SERGA): justificación y descripción 

      Rodero Serrano, E.; Castro, R.; Zamora Lozano, R.; Barba Capote, C.J.; Delgado-Bermejo, J.V. (Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 2000)
      In the present paper the web page of SERGA is described as a structure of permanent information among members and divulgation of the society’s activities out of our subject. After a slight justification the different option ...
    • Perfil sensorial de la carne de cabritos de la raza blanca serrana andaluza 

      Galán, H.; Germano Costa, R.; Argüello Henríquez, Anastasio; Camacho Vallejo, M.E.; Vallecillo, A.; Delgado-Bermejo, J.V. (Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 2008)
      El trabajo tiene el objetivo de evaluar las características sensoriales de la carne de cabritos de la raza Blanca Serrana Andaluza. Fueron utilizadas carnes de 31 animales manejados en sistemas de explotación extensivo ...
    • El Perro Cimarrón, la raza canina autóctona del Uruguay 

      Fernández, G.; Silveira, C.; Barba Capote, C.J. (Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1998)
      The Creole o Cimarron is the unic Uruguayan native dog breed. In this paper a historical description is done from their origin to the present, considering the status of this breed today, the situation of the genealogical ...
    • Perspectives of the beef cattle production within the bounds of the European Union 

      Engelhardt, G.; Molina Alcalá, Antonio; Ihnen, T.; Rodero Franganillo, Antonio; Delgado-Bermejo, J.V. (Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1993)
      The discussion showed that the representatives of the northern countries defended an improvement of extensive beef production systems, while people from the southern countries proposed to investigate carcass and meat quality ...