• español
    • English
  • English 
    • español
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Revistas de la UCO
  • Archivos de Zootecnia
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Revistas de la UCO
  • Archivos de Zootecnia
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Aspectos sociológicos de los sistemas de producción caprina en el oeste pampeano (Argentina)

Sociology of caprine production systems in western Pampa

Thumbnail
View/Open
30_19_55_AspectosBedotti.pdf (50.47Kb)
Author
Sánchez Rodríguez, M.
Bedotti, D.
Gómez-Castro, A.G.
Martos Peinado, José
García Martínez, Antón Rafael
Publisher
Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones
Date
2005
Subject
Productos ganaderos
Comercialización
Educación
Sistemas de producción
METS:
Mostrar el registro METS
PREMIS:
Mostrar el registro PREMIS
Metadata
Show full item record
Abstract
Goat ranches in the west area of La Pampa Province (Argentina) are analyzed by mean of surveys. These are long tradition family enterprises (2.5 man equivalent) with owners (average 53.3 years old) that believe in the continuity of their farms. The educational level is very low (about 80 percent are real or functional illiterates), although 46 percent of their inheritors had completed the primary school and 15 percent had completed the high school. Technical assistance is received mainly from governmental programs. Kids are the main sale product and about 18 percent of them are used for family feeding. Other source of income would be increased adding value by mean of handmade manufacture (cheese, hair, spinning, tan leather, etc.)
 
Mediante encuesta se estudian las explotaciones caprinas del oeste pampeano (Argentina). Son empresas familiares (2,5 equivalentes hombre), de larga tradición cuyos responsables, de bastante edad (53,3 años), confían en la continuidad de las explotaciones. El nivel educativo es muy bajo (alrededor del 80 p.100 son analfabetos reales o funcionales), aunque entre los posibles herederos el 46 p.100 ha completado la escuela primaria y el 15 p.100 la secundaria. El apoyo técnico que reciben corresponde casi exclusivamente a programas estatales. El cabrito para venta es el principal producto registrándose un 18 p.100 de autoconsumo. Otras fuentes de ingreso podrían potenciarse agregándoles valor por medio de procesos artesanales de elaboración (quesos, hilado de pelo, curtidos de cueros, etc.).
 
URI
http://hdl.handle.net/10396/2869
Fuente
Archivos de zootecnia 54 (208), 599-608 (2005)
Versión del Editor
http://www.uco.es/organiza/servicios/publica/az/az.htm
Collections
  • DPA-Artículos, capítulos...
  • Artículos, capítulos, libros...UCO
  • Archivos de Zootecnia

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
© Biblioteca Universidad de Córdoba
Biblioteca  UCODigital
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

Statistics

View Usage Statistics

De Interés

Archivo Delegado/AutoarchivoAyudaPolíticas de Helvia

Compartir


DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
© Biblioteca Universidad de Córdoba
Biblioteca  UCODigital