• español
    • English
  • English 
    • español
    • English
  • Login
View Item 
  •   DSpace Home
  • Revistas de la UCO
  • Archivos de Zootecnia
  • View Item
  •   DSpace Home
  • Revistas de la UCO
  • Archivos de Zootecnia
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Calidad microbiológica de mantequillas españolas

Microbiological quality of spanish butter

Thumbnail
View/Open
21_10_54_103_1.pdf (753.9Kb)
Author
Serrano Molina, Juan
Publisher
Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones
Date
1977
Subject
Mantequilla
Microbiología
METS:
Mostrar el registro METS
PREMIS:
Mostrar el registro PREMIS
Metadata
Show full item record
Abstract
The microbiological quality of a 100 samples of different brands of butter have been studied. The samples proceded from Asturias, Madrid, Granada, Córdoba, Sevilla, León and Santander. and were aquired in different commercial establisments in the cities of Córdoba, Granada and Sevilla, in Spain. The samples carne wrappd in metalised paper, in sulphurised paper, in plastie materials or in metal containers. Recounts of coliforms and E. coli were made, along with recounts of yeasts and lipolitic rnicroorganisrn. The presencie of pathogenic staphylococcus and the possible presence of germs of the Salmonella genus were loocked for. As a consequence of this investigation, this food product is considered to be of medium-low risk to the cosurner, as much for its microbiological quality as for the possible content, in sorne brands,of preservatives. It has been observed that the brands that best comply to the legal spanish standards are those placed on the market in hermetically closed metal containers, and those with the worst indices of quality are the brands presented in plastic recipients. We also ask tha the necesary steps be taken in order to avoid excesive con¬tamination of this product.
 
Se ha investigado la calidad microbiológica de 100 muestras de mantequilla de 10 marcas diferentes procedentes de Asturias, Madrid, Granada, Córdoba, Sevilla, León y Santander, comercializadas en envolventes de papel metalizado, papel sulfurizado, materiales de plástico y envases metálicos, adquiridas en diferentes establecimientos de las ciudades de Córdoba, Granada y Sevilla (España). Se han realizado recuentos de coliformes y E coli; recuentos de mohos, levaduras y microorganismos lipolíticos, presencia de estafilococos patógenos y posible presencia de gérmenes del género Salmonella. Como consecuencia de esta investigación se considera al alimento estudiado como de mediano-bajo riesgo para la salud del consumidor, tanto por la calidad microbiológica como por su probable contenido, en algunas marcas, de conservadores. Se ha observado que las marcas que mejor cumplen la norma legal española son las envasadas en recipientes metálicos herméticos y que las que han presentado los peores índices de calidad en nuestra investigación son las marcas envasadas en recipientes de plástico. Además, llamarnos la atención para que se adopten las oportunas medidas en orden a evitar una excesiva contaminación del producto.
 
URI
http://hdl.handle.net/10396/2973
Fuente
Archivos de zootecnia 26 (102), 221-244 (1977)
Versión del Editor
http://www.uco.es/organiza/servicios/publica/az/az.htm
Collections
  • DBTA-Artículos, capítulos, libros...
  • Artículos, capítulos, libros...UCO
  • Archivos de Zootecnia

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
© Biblioteca Universidad de Córdoba
Biblioteca  UCODigital
 

 

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

Statistics

View Usage Statistics

De Interés

Archivo Delegado/AutoarchivoAyudaPolíticas de Helvia

Compartir


DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback
© Biblioteca Universidad de Córdoba
Biblioteca  UCODigital