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Investigaciones sobre el fungicida Hexaclorobenceno y otros pesticidas organoclorados en productos cárnicos enlatados de cerdo
dc.contributor.author | Herrera, A. | es_ES |
dc.contributor.author | Jodral Villarejo, M. | es_ES |
dc.contributor.author | Pozo Lora, R. | es_ES |
dc.contributor.author | Villar, L.M. | es_ES |
dc.date.accessioned | 2010-05-04T10:06:02Z | |
dc.date.available | 2010-05-04T10:06:02Z | |
dc.date.issued | 1982 | |
dc.identifier.issn | 1885-4494 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10396/3136 | |
dc.description.abstract | Urganochlorine pesticides have been under research, working on 47 samples of tinned pork products of Spanish fabrication. They have been chosen including nine brands three different types of products: "lean pork", "baked ham" and "cold ham". The following pesticides have not beeb detected: chlordane, dieldrin, aldrin, heptachlores epoxide, TOE (DDD), op"DDE and endrin. The following have: synthetic fungicide HCB, and alpha beta HCH, heptachlore, pp"DDE, pp"DDT, HCB has been detected in a 76"6 per 100 of the samples, HCH total in a 31"9 per 100, and DDT total in a 4"25 per 100. Five samples showed levels of heptachlores superior to the limits recommended by FAO/OMS, one on the samples showed a dangerous level of DDT total, and another (HCB) went over the a limit allowed by FAO/OMS. | en |
dc.description.abstract | Se han investigados pesticidas organoclorados en 47 muestras de productos cárnicos de cerdo enlatados de fabricación española. Han correspondido a nueve marcas y a tres tipos de productos: "magro de cerdo", "jamón cocido" y "fiambre de jamón". No se han detectado los siguientes pesticidas: clordano, dieldrin, aldrin, heptacloro epóxito, TDE (ODD), op"DDE y endrin. Se han detectado: el fungicide sintetico HCB, y alfa y beta HCH, heptacloro, pp"DDE y pp"DDT. El HCB se detecto en el 76"6 p.100 de las muestras, el CHC total en el 31"9 p.100, y el DDT total en el 4"25 p.100. Cinco muestras dieron niveles de heptacloro superiores a los limites recomendados por la FAO/OMS, 1 muestra dió nivel peligroso de DDT total, y otra de HCB rebaso el limite indicativo de la FAO/OMS. | es_ES |
dc.format.mimetype | application/pdf | es_ES |
dc.language.iso | spa | es_ES |
dc.publisher | Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones | es_ES |
dc.rights | https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ | es_ES |
dc.source | Archivos de zootecnia 31 (121), 281-291 (1982) | es_ES |
dc.subject | Pesticidas | es_ES |
dc.subject | Jamón | es_ES |
dc.subject | Organoclorados | es_ES |
dc.subject | HCH | es_ES |
dc.subject | Fiambre de jamón | es_ES |
dc.subject | Hexaclorobenceno (HCB) | es_ES |
dc.subject | Aldrín | es_ES |
dc.subject | DDT | es_ES |
dc.title | Investigaciones sobre el fungicida Hexaclorobenceno y otros pesticidas organoclorados en productos cárnicos enlatados de cerdo | es_ES |
dc.title.alternative | Research on the fungicide Hexachlorobencene and other organochlorine pesticides in tinned pork products | en |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | es_ES |
dc.relation.publisherversion | http://www.uco.es/organiza/servicios/publica/az/az.htm | es_ES |
dc.rights.accessRights | info:eu-repo/semantics/openAccess | es_ES |