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Aplicación de encuestas on line en el desarrollo de prácticas alimentarias abiertas y encadenadas
Moreno Rojas, Rafael; Cámara Martos, Fernando; Amaro López, Manuel Ángel; Gómez Díaz, R.; Vioque Amor, M.; Molina Recio, Guillermo; Medina Canalejo, Luis M. (UCOPress, 2017)Se han desarrollado encuestas on-line en diferentes asignaturas que tenían el uso de este tipo de herramientas como elementos de apoyo para el desarrollo de alguna de sus competencias. En función de los conocimientos previos ... -
Aprendizaje autónomo de alumnos de los grados de Ciencia y Tecnología de los Alimentos y Veterinaria mediante el empleo de las TICs en la planta piloto de la Universidad de Córdoba
Vioque Amor, M.; Gómez Díaz, R.; Moreno Rojas, Rafael; Jordano-Salinas, R.; Millán Pérez, Mª del Carmen; Garzón Sigler, A.; Molina Recio, Guillermo; Ferrer Bas, Susana; García Valverde, Rosa María; Figueroa Sánchez, Antonio; Medina Canalejo, Luis M. (UCOPress, 2018)Con la finalidad de dotar a los estudiantes de los últimos cursos de los grados de Ciencia y Tecnología de los Alimentos y Veterinaria de las herramientas necesarias para fomentar el aprendizaje autónomo en instalaciones ... -
Butter from different species: composition and quality parameters of products commercialized in the south of Spain
Vioque Amor, M.; Gómez-Díaz, Rafael; Río Celestino, Mercedes del; Avilés-Ramírez, Carmen (MDPI, 2023)Butter is an important product for the dairy industry due to its particular sensory attributes and nutritional value, while the variability of the composition of the fatty acids in the milk can alter the nutritional and ... -
Herramientas para el aprendizaje colaborativo en ciencias alimentarias y de la salud en la enseñanza universitaria y de formación profesional
Ruiz Sutil, Francisca; Salcedo Jiménez, Dolores; Sánchez Narváez, Carmen; Cámara Martos, Fernando; Moreno Rojas, Rafael; Sevillano Morales, Jesús; Moreno Ortega, Alicia; Rodríguez Delgado, Inmaculada; Amaro López, Manuel Ángel; Gómez Díaz, R.; Vioque Amor, M.; Ruiz Sutil, Francisca; Salcedo Jiménez, Dolores; Sánchez Narváez, Carmen; Ortiz de Andrés, María Luisa; Dastis Martín, María del Carmen (UCOPress, 2019)El presente proyecto ha pretendido la realización de prácticas docentes por parte de alumnos de 4º curso del Grado de Ciencia y Tecnología de los Alimentos, basadas en conocimientos sobre alimentación y nutrición, en ... -
Influence of Common Reducing Agents on Technological Parameters of Dry-Fermented Sausages with Low Fat Content
Vioque Amor, M.; Gómez Díaz, R.; Clemente López, Ignacio; Sánchez-Giraldo, Maite; Avilés-Ramírez, Carmen (MDPI, 2022)The production of dry-fermented sausages currently presents several challenges to be addressed: nutrition, health, sensory traits and technology are among the main issues that concern consumers and the meat industry. The ... -
Influence of Dietary Algae Meal on Lipid Oxidation and Volatile Profile of Meat from Lambs with Competent Reticular Groove Reflex
Avilés-Ramírez, Carmen; Vioque Amor, M.; Polvillo Polo, Oliva; Horcada, A.; Gómez-Cortés, Pilar; Fuente, Miguel Ángel de la; Núñez Sánchez, Nieves; Martínez Marín, Andrés L. (MDPI, 2022)Dietary lipid sources influence intramuscular fatty acid composition, which in turn may affect the volatile profile of meat. The aim of this work was to investigate the effects of marine algae supplementation (Aurantiochytrium ... -
Preliminary Investigation on the Physicochemical and Functional Properties of Commercial Salmorejo Found in Spanish Supermarkets
Vioque Amor, M.; Cruz‐Ares, Silvia de la; Gómez, Rafael (MDPI, 2021)Salmorejo is a traditional Spanish food made of raw tomatoes, bread, garlic, and virgin olive oil. The food industry aims to satisfy consumer demand for ready-to-eat salmorejo while trying to maintain characteristics of ...