Listar Departamento de Bromatología y Tecnología de los Alimentos por título
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Principales parámetros que definen la composición química del queso Torta del Casar
(Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1984)The chemical composition, calorific value, some mineral compounds, pH and water activity of ten samples of commercial Torta del Casar cheese have been determined. Mean values of chemical components (as % total weight) were: ... -
Principles and Methodologies for the Determination of Shelf–Life in Foods
(INTECH, 2012)The establishment of validated methodologies for the determination of food shelf-life is currently demanded by both food industries and Health Authorities at national and international scale. It is well known that most ... -
Probabilistic assessment of the intake of trace elements by consumption of red deer (Cervus elaphus) and wild boar (Sus scrofa) meat
(MDPI, 2023)The aim of this work was to study the nutritional value of game meat through the fulfillments of Dietary Reference Intakes (DRI) for trace elements (Co, Cr, Cu, Fe, Ni, Se, and Zn). A probabilistic model (@Risk) was developed ... -
Problemas de calidad en la carne del toro lidiado
(Real Academia de Córdoba, de Ciencias, Bellas Letras y Nobles Artes, 1993)La carne de los toros lidiados es un subproducto de la lidia de utilización condicional y limitada como alimento, con baja y diversa calidad bromatológica por sus caracteres organolépticos y su deficiente conservación. ... -
Problemas y resultados de los contaminantes en los alimentos
(Real Academia de Córdoba, de Ciencias, Bellas Letras y Nobles Artes, 1988) -
Production of Cellulose Nanofibers from Olive Tree Harvest—a Residue with Wide Applications
(MDPI, 2020)With the aim of identifying new sources to produce cellulose nanofibers, olive tree pruning biomass (OTPB) was proposed for valorization as a sustainable source of cellulose. OTPB was subjected to a soda pulping process ... -
Propiedades de sorción de humedad de los alimentos semisecos: actividad del agua de algunas mieles comerciales
(Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1977)Se ha estudiado la actividad del agua de algunas muestras de miel comercial encontrándose que (1) tanto el contenido en agua como la actividad del agua varían dentro de amplios límites-típicos de los alimentos semisecos-, ... -
Propiedades Fisicoquímica, Reológica y funcionalidad de la goma de semilla de Prosopis juliflora "cuji"
(Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 2013)Las gomas, hidrocoloides, son ampliamente usadas en la industria alimentaria, donde cumplen diferentes aplicaciones, tales como productos del control de la humedad, espesantes, agentes gelificantes, estabilizadores de ... -
Proposal of sampling protocols to verify possible performance objectives for Campylobacter species control in Italian broiler batches
(Italian Association of Veterinary Food Hygienists (AIVI), 2013)Campylobacteriosis represents the most important food-borne illness in the EU. Broilers, as well as poultry meat, spread the majority of strains responsible for human cases. The main aims of this study were to suggest an ... -
La protección de los animales durante la matanza: consideraciones culturales y de higiene de la carne en relación con la normativa legal de la Unión Europea
(Real Academia de Córdoba, de Ciencias, Bellas Letras y Nobles Artes, 1996) -
Proteolisis del queso manchego: caseínas y productos de degradación insolubles
(Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1981) -
Proteolisis del queso manchego: evolución de los aminoácidos libres
(Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1982)During the ripening of three diffe"rent series of Manchego cheese the evolution of free amino. acids was followed by a semiquantitative method. A total of 13-14 free amino acids were identified. Total free amino acids ... -
Proteolisis del queso manchego: primeros polipéptidos solubles
(Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1981)Soluble nitrogen, soluble tyrosine, and soluble tryptophan were measured during the ripening of three different series of Manchego cheese. A theoretical discussion of results was made on the basis of quantitative electrophoretic ... -
Puesta a punto y aplicación de una nueva herramienta metodológica adaptada al Espacio Europeo de Enseñanza Superior: píldoras informativas aplicadas en los Grados de Ciencia y Tecnología de los Alimentos (CYTA), Ingeniería Forestal (GIFOR) y Veterinaria
(UCOPress, 2018)La masificación en las aulas de las universidades plantea grandes retos en el desarrollo de la enseñanza según el modelo del Espacio Europeo de Enseñanza Superior (EEES). El presente trabajo desarrolló una herramienta ... -
Push Notifications From a Mobile App to Improve the Body Composition of Overweight or Obese Women: Randomized Controlled Trial
(JMIR publications, 2020)Background: Technology—in particular, access to the Internet from a mobile device—has forever changed the way we relate to others and how we behave in our daily life settings. In recent years, studies have been carried out ... -
Rapid, simultaneous, and in situ authentication and quality assessment of intact bell peppers using near-infrared spectroscopy technology
(Willey, 2018)BACKGROUND: The ability of near infrared (NIR) spectroscopy to authenticate individual bell peppers as a function of the growing system (outdoor or greenhouse) was tested using partial least squares discriminant analysis ... -
Relación entre la concentración de metales (Fe, Cu, Zn) y diferentes polimorfismos séricos en el caballo español
(Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1984)The blood serum concentration of the metals Fe, Cu, and Zn has been studied in a population of sixty Spanish horses, as well as the genetic polymorphisms of albumin (Al), transferrine (Tf) and alcaline esterase (Est-al) ... -
Resultados de investigaciones sobre la evolución de la contaminación por plaguicidas organoclorados en leches esterilizadas españolas
(Real Academia de Córdoba, de Ciencias, Bellas Letras y Nobles Artes, 1993) -
Riesgo de contaminación de leche de vaca con metales pesados en los estados de Puebla y Tlaxcala, México
(Universidad de Córdoba, UCOPress, 2017)La presente investigación tuvo como objetivo determinar el riesgo de contaminación con metales pesados en la leche producida por vacas alimentadas con alfalfa, siguiendo su posible fuente de contamiancion desde los suelos ... -
Routine NIRS analysis methodology to predict quality and safety indexes in spinach plants during their growing season in the field
(Elsevier, 2021)Cultural practices and harvesting in spinach plants should be based not only on subjective indexes such as freshness and green colour, which are both related with the visual appearance of the plants, but also on objective ...