Listar Departamento de Bromatología y Tecnología de los Alimentos por título
Mostrando ítems 195-214 de 287
-
Lignocellulose Nanofibre Obtained from Agricultural Wastes of Tomato, Pepper and Eggplants Improves the Performance of Films of Polyvinyl Alcohol (PVA) for Food Packaging
(MDPI, 2021)Films formulated with polyvinyl alcohol (PVA) (synthetic biopolymer) were reinforced with lignocellulose nanofibres (LCNF) from residues of vegetable production (natural biopolymer). The LCNF were obtained by mechanical ... -
Lignonanofibras de celulosa procedentes de residuos agrícolas para la formulación de envases alimentarios sostenibles y funcionales
(Universidad de Córdoba, UCOPress, 2022)Se prevé que la población mundial aumente en un 12,5% en los próximos 30 años, propiciando un consumo sin precedentes que generará un cambio climático irreversible. Por todo ello, en el año 2021, la Comisión Europea inició ... -
Listeria in Food: Prevalence and Control
(MDPI, 2023) -
LOCAL regression applied to a citrus multispecies library to assess chemical quality parameters using near infrared spectroscopy
(Elsevier, 2019)The non-destructive on-tree measurement of the chemical quality attributes of fruits belonging to the Citrus genus using rapid spectral sensors is of vital interest to citrus growers, allowing them to carry out a selective ... -
Long-term consumption of a mediterranean diet or a low-fat diet on kidney function in coronary heart disease patients: The CORDIOPREV randomized controlled trial
(Elsevier, 2022)Background & aims: Lifestyle and dietary habits influence kidney function, playing an important role in the prevention and development of chronic kidney disease (CKD). The effectiveness of the Mediterranean diet in preserving ... -
Mapping of fatty acids composition in shelled almonds analysed in bulk using a Hyperspectral Imaging system
(Elsevier, 2021)The determination of the fatty acid profile in food products is an important issue, as it serves as a guide to consumers who wish to follow healthy diets. Hyperspectral Imaging (HSI), permits rapid, non-destructive quality ... -
Mejora de la calidad y seguridad alimentaria de envasados de aceitunas de mesa con DOP Aloreña de Málaga
(Universidad de Córdoba, UCOPress, 2018)La Aloreña de Málaga fue la primera aceituna de mesa en obtener el sello de calidad de Denominación de Origen Protegida (DOP) en España (BOJA nº215, 2009). Se trata de una aceituna de mesa autóctona del Valle del Guadalhorce, ... -
Mejoras del proceso de elaboración de la aceituna de mesa con DOP Aloreña de Málaga: análisis de control de peligros y puntos críticos en las industrias
(Universidad de Córdoba, UCOPress, 2018)La Aloreña de Málaga es una variedad de aceituna de mesa autóctona del Valle del Guadalhorce y la Sierra de las Nieves, con una demarcación muy concreta (19 municipios) siendo muy apreciada dentro y fuera de la provincia ... -
Metales pesados en especies cinegéticas de caza mayor: estudio epidemiológico y riesgo alimentario
(Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 2013)1. - Introducción o motivación de la tesis. Las especies cinegéticas son un eslabón importante en la transferencia de contaminantes ambientales, incluidos los metales pesados, desde el medio natural donde viven. Con el ... -
Metales pesados en gurumelo (Amanita ponerosa)
(Editorial Agrícola Española, 2003)Se han analizado un total de 116 muestras de gurumelos (Amanita ponderosa) procedente de diversas zonas en 6 localidades de las provincias de Huelva, Jaén y Sevilla (Andalucía). Cada muestra obtenida fue acompañada de una ... -
Un método para la determinación del contenido de agua de emulsiones de agua en aceite de oliva
(Fundación del Olivar, 2023)En el proceso de elaboración del aceite de oliva se originan una serie de fluidos que en mayor o menor medida contienen cierta cantidad de agua. La determinación del agua que pueda haber presente en un aceite dado puede ... -
Microbial Decontamination of Bee Pollen by Direct Ozone Exposure
(MDPI, 2021)The bee pollen is a complete and healthy food with important nutritional properties. Usually, bee pollen is consumed dehydrated, but it is possible to market it as fresh frozen pollen, favoring the maintenance of its ... -
Microbiological safety and quality of berries: contamination and biofilm formation of Salmonella in strawberries and decontamination strategies.
(Universidad de Córdoba, UCOPress, 2023)Berries are fruits highly appreciated for their sensory and nutritional properties. However, the quality and safety of these fruits could be compromised due to deterioration caused by molds and the presence of pathogenic ... -
La miel de Aracena
(Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1982) -
Modeling the Growth of Six Listeria monocytogenes Strains in Smoked Salmon Pâté
(MDPI, 2023)In this study, the growth of six L. monocytogenes strains isolated from different fish products was quantified and modeled in smoked salmon pâté at a temperature ranging from 2 to 20 °C. The experimental data obtained for ... -
Modelización predictiva del desarrollo bacteriano en los alimentos
(RACVAO, 2004) -
Modelling of the Behaviour of Salmonella enterica serovar Reading on Commercial Fresh-Cut Iceberg Lettuce Stored at Different Temperatures
(MDPI, 2020)The aim of this study was to model the growth and survival behaviour of Salmonella Reading and endogenous lactic acid bacteria on fresh pre-cut iceberg lettuce stored under modified atmosphere packaging for 10 days at ... -
Modelling the Effect of Salt Concentration on the Fate of Listeria monocytogenes Isolated from Costa Rican Fresh Cheeses
(MDPI, 2021)“Turrialba cheese” is a Costa Rican fresh cheese highly appreciated due to its sensory characteristics and artisanal production. As a ready-to-eat dairy product, its formulation could support Listeria monocytogenes growth. ... -
Modificaciones microbiológicas, físico-químicas y organolépticas de vegetales envasados en atmósfera modificada: bases para el establecimiento de los modelos predictivos del crecimiento microbiano
(Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 2001)En el presente trabajo se estudio la evolución de los diferentes grupos microbianos presentes naturalmente en ensaladas envasadas con atmósferas modificadas almacenadas en temperatura de refrigeración (4 grados), como así ... -
Molecular and genetic characterization of colicinogenic Escherichia coli strains active against Shiga toxin-producing Escherichia coli O157:H7
(MDPI, 2023)The objective of this work was to molecularly and genotypically characterize and test the inhibitory activity of six colicinogenic Escherichia coli strains (ColEc) and their partially purified colicins against STEC O157:H7 ...