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dc.contributor.authorFernández, G.es_ES
dc.contributor.authorCastro, G.es_ES
dc.contributor.authorRodríguez, D.es_ES
dc.contributor.authorDelgado-Bermejo, J.V.
dc.date.accessioned2010-04-12T11:20:44Z
dc.date.available2010-04-12T11:20:44Z
dc.date.issued2003
dc.identifier.issn1885-4494
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10396/2920
dc.description.abstractIn spite of the persistence in Uruguay of pigs belonging to the wattled pig breed, no adequate attention had ever been paid to them. The wattles appear associated with ancestries of the Iberian pig (Spanish and Portuguese) and to other breeds pertaining to the Mediterranean trunk, being rare in the Celtic trunk. This scientific peculiarity, together with reasons of adaptation and rusticity (production), environmental (association with specific ecosystems) and historical-cultural role makes the study of this genetic resource justifiable. The Team of the Red XII-H CYTED of Uruguay was established and has made a series of consultations and interviews to locate the farms in which this type of pig is established and other information that will help clarify their present situation, origin and historical evolution. Preliminary information obtained in the census indicates that the Uruguayan Wattled Pigs (UWP) whilst critical in terms of numbers are widely distributed geographically, living in varying ecosystems and living together with small and medium producers that have maintained the animals as a novelty as well as for self consumption (sausage making). Within the framework of a complete racial study the Team is planning to carry out the morphologic characterization of the animals and a genetic study, in order to determine the distance between the Uruguayan wattled pig and other breeds from the Mediterranean trunk. Productive parameters and the most favourable exploitation conditions for obtaining high quality products in sustainable systems that make geographically unfavourable areas more profitable, will also be analysed.en
dc.description.abstractA pesar de que aún persisten en el Uruguay cerdos de la raza Mamellado Uruguayo, nunca se les ha dedicado la atención adecuada. Las mamellas aparecen asociadas a variedades ancestrales del cerdo Ibérico (español y portugués) y a otras razas pertenecientes al tronco Mediterráneo, siendo muy raras en el tronco Celta. Esta peculiaridad específica, junto con razones de adaptación y rusticidad (producción), ambiente (asociación con ambientes específicos) y el papel histórico-cultural justifican sobradamente este estudio. El equipo uruguayo dela Red CYTED XII-H ha realizado una serie de consultas y entrevistas para localizar las granjas donde estos cerdos están establecidos así como otra información que nos ayudará a clarificar su situación actual, su origen y su evolución histórica. La información preliminar obtenida sobre sus censos indica que el Cerdo Mamellado Uruguayo se encuentra en estado crítico. Además se encuentra distribuido geográficamente de una manera amplia habitando variados ecosistemas en explotaciones medias y pequeñas que han mantenido a estos animales por afición o para autoconsumo (fabricación de chacinados). Dentro de la tarea de un estudio racial completo nuestro equipo está planeando llevar a cabo la caracterización morfológica de estos animales y su estudio genético, en orden a determinar la distancia entre esta raza y otros miembros del Tronco Mediterráneo. También son analizados los parámetros productivos y las condiciones de explotación más favorables para obtener productos de alta calidad en sistemas sostenibles que hacen rentables a las áreas más desfavorecidas.es_ES
dc.format.mimetypeapplication/pdfes_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherUniversidad de Córdoba, Servicio de Publicacioneses_ES
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/es_ES
dc.sourceArchivos de zootecnia 52 (198), 265-271 (2003)es_ES
dc.subjectConservaciónes_ES
dc.subjectAgrobiodiversidades_ES
dc.titleA contribution to the racial study of the Uruguayan Wattled Pigen
dc.title.alternativeUna contribución al estudio racial del cerdo Mamellado Uruguayoes_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_ES
dc.relation.publisherversionhttp://www.uco.es/organiza/servicios/publica/az/az.htmes_ES
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES


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