Efecto del ensilado con dosis crecientes de urea sobre la calidad nutritiva y digestibilidad de granilla, escobajo y pulpa de orujo de uva (V.vinifera) “Pedro Ximénez”
Effect of ensilage with increasing doses of urea on the nutritive value and digestibility of seeds, stalk and pulp from “Pedro Ximénez” (V. vinifera) grape mark

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Author
Pérez Lanzac, J.
Eraso Luca de Tena, F.
Publisher
Universidad de Córdoba, Servicio de PublicacionesDate
1992Subject
Marco Montilla-MorilésValor nutritivo
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We studied the influence of ensilagewith different urea doses (0%, 0.5%, 1%, 1.5% and 2% on dry matter) on the nutritional quality and in vitro digestibility of three fractions of mark from "Pedro Ximenez" grapes, namely seeds, stalk and pulp. The fibre in the three fractions was determinated by two different methods for comparison. The results show a short influence of the urea treatments or the three fractions. The seeds show to be have the lowest nutritive value and the pulp the highest in vitro digestibility. Se estudia la influencia del ensilado, con dosis crecientes de urea (0%, 0.5%, 1 %, 1.5% y 2% sobre materia seca), en la calidad nutritiva y digestibilidad in vitro de los tres componentes mayoritarios del orujo de uva:granilla, escobajo y pulpa. Los resulta¬dos obtenidos indican una baja influencia de los tratamientos con urea. Asimismo se deduce que la granilla de uva es de las tres fracciones en estudio la de menor valor nutritivo, siendo la pulpa la que presenta una mayor digestibilidad in vitro.