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dc.contributor.authorMolina Alcalá, Antonioes_ES
dc.contributor.authorValera Córdoba, M.es_ES
dc.contributor.authorRodero Franganillo, Antonio
dc.date.accessioned2010-05-18T10:22:24Z
dc.date.available2010-05-18T10:22:24Z
dc.date.issued1995
dc.identifier.issn1885-4494
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10396/3348
dc.description.abstractWithin the improvement plan, inbreeding crosses may prove to be a tool that the Retinto cattle breeder might use along with selection to increase the genetic merits of his breed. The majority of breeders know the effects of inbreeding when practised indiscriminately and thus they try to avoid it because experience has shown them the genetic defects and loss of vigour and fertility derived from badly directed inbreeding crosses. A calculation has been made of the inbreeding coefficient (F) starting from a series of data processing programs using the Wright algorithm on a group of animals registered up to date in the herdbook. The average inbreeding rate for the 39846 cows studied was 3.6 p. 100. Although this percentage seems unimportant, we should point outthat an average percentage rate of inbreeding at 12.5 p.100 for 11478 animals represents 28.81 p.100 of the population with inbreeding levels higher than 0 p. 100. A large number of Retintos 28368 animals, maintained a rate of F=0 p.100. This figure seems to indicate that a considerable proportion, that is 71.19 p.100 of the population is free of inbreeding. Nevertheless, this figure is relative since it deals with a high number of animals from the first, second and third generation, thereby lacking insufficient ancestors to determine the F coefficient. With inbreeding rates of F 10 p.100 dangerous for showing certain negative recessive genes, we found 6456 animals (16.21 p.100 of the population studied). Despite all these figures, there are currently many breeding farms that might take advantage of the fuse of superior sires through inbreeding crosses if the breeders were willing to accept the mating guidelines most advantageous for this system of reproduction.en
dc.description.abstractDentro de un Plan de Mejora, los cruces consanguíneos pueden representar junto a la selección un instrumento que el ganadero de vacuno Retinto puede utilizar para aumentar el mérito genético de su ganadería. La mayoría de los ganaderos conocen los efectos de la consanguinidad cuando se practica sin unas directrices previas, así intentan evitarla en gran medida, porque su experiencia le ha proporcionado el conocimiento de los defectos genéticos y la disminución del vigor y de la fertilidad que conlleva los cruces consanguíneos mal dirigidos. En este trabajo se ha realizado el cálculo del coeficiente de consanguinidad (F), para el conjunto de animales inscritos en el libro genealógico hasta la actualidad. La consanguinidad media para los 39846 bovinos estudiados es de un 3,6 p.100. Aunque pueda parecer una cifra de poca consideración, es de destacar un porcentaje medio de consanguinidad del 12,5 p.100 para 11478 animales con niveles de consanguinidad superiores al 0 p.100 (lo que representa el 28,81 p.100 de la población). Un elevado número de retintos, 28368 individuos (71,19 p.100 de la población), mantienen una F=0 p.1 00. Esta cifra parece indicar que es una proporción bastante considerable de animales exentos de consanguinidad, sin embargo es una cifra relativa pues en realidad incluye un elevado número de individuos de primera, segunda o tercera generación y por tanto carentes de suficientes ancestros conocidos para el cálculo del coeficiente F. Con tasas de consanguinidad de F>10 p.100, niveles que pueden resultar peligrosas por poner en evidencia ciertos genes recesivos negativos, se encuentran 6456 individuos (el 16,21 p.100 de la población estudiada). A pesar de estos porcentajes son muchas las ganaderías que en la actualidad podrían sacar provecho del empleo de sementales superiores por medio de cruces consanguíneos, si los propietarios estuviesen dispuestos a aceptar unas directrices de apareamiento para sacar las máximas ventajas de este sistema de reproducción.es_ES
dc.format.mimetypeapplication/pdfes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherUniversidad de Córdoba, Servicio de Publicacioneses_ES
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/es_ES
dc.sourceArchivos de zootecnia 44 (166-167), 257-265 (1995)es_ES
dc.subjectCoeficiente de consanguinidades_ES
dc.subjectVacuno retintoes_ES
dc.subjectVacuno de carnees_ES
dc.subjectEstructura poblacionales_ES
dc.titleAnálisis genético de los niveles de consanguinidad en la raza retintaes_ES
dc.title.alternativeGenetic analysis of the inbreeding level in retinto cattleen
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_ES
dc.relation.publisherversionhttp://www.uco.es/organiza/servicios/publica/az/az.htmes_ES
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES


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