The gut microbiota pattern predictive for development of Metabolic Syndrome and dietary modulation

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Author
García-Carpintero Fernández-Pacheco, Sonia
Director/es
Pérez Jiménez, FranciscoCamargo García, A.
Publisher
Universidad de Córdoba, UCOPressDate
2017Subject
Metabolic syndromeMetabolic diseases
Digestive system
Intestinal microbiota
Microbial patterns
Diet
Síndrome metabólico
Enfermedades metabólicas
Sistema digestivo
Microbiota intestinal
Patrones microbianos
Dieta
METS:
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Mostrar el registro PREMISMetadata
Show full item recordAbstract
Introduction:
The metabolic syndrome (MetS) is a condition characterized by a cluster of
metabolic disorders including abdominal obesity, glucose intolerance, dyslipidemia and
hypertension. The MetS is related with the increasing prevalence of cardiovascular
disease (CVD) and type-2 diabetes mellitus (T2DM). The gut microbiota is a complex
ecosystem consisted of trillions of microbes that have co-evolved with their host for
hundreds of millions of years. During the last decade, a growing body of knowledge has
suggested that there is a compelling set of connections among diet, gut
microbiota and human health. At present, it is known that microbial imbalance or
dysbiosis of the gut microbiota is associated with metabolic disorders such as MetS,
obesity, T2DM and CVD. In this context, the relationship between the composition of the
intestinal microbiota and human health has led to the design of strategies to promote the
prevalence of beneficial bacteria that improve health status. In this sense, studies are
needed to research the possibility the develop strategies to dilute microbial patterns
associated with metabolic diseases with the aim of predict and treat the course of the
disease.
Hypothesis:
Our hypothesis is the existence of a gut microbiota pattern predicts the development
of MetS. On the other hand, the null hypothesis is the absence of a specific pattern capable
of predicting the development of MetS.
Objectives:
Main objective:
To determinate whether the composition of the intestinal microbiota and fasting
and postprandial levels of Lipopolysaccharide (LPS) and Lipopolysaccharide Binding
Protein (LBP) might predict the development of MetS, defined by the criteria established
by National Cholesterol Education Programme Adult Treatment Panel III (NCEP ATP
III) for MetS, in a subpopulation of patients within the CORDIOPREV study with
coronary heart disease. Secondary objectives:
1) To evaluate whether the chronic consumption of two healthy diets (Mediterranean diet
and low-fat diet) may restore the gut microbiome dysbiosis in obese patients depending
on the degree of metabolic dysfunction.
2) To analyze the differences in the composition of the intestinal microbiota and plasma
levels of LPS after consumption of two healthy diets (Mediterranean diet and low-fat diet)
for 3 years in PreDM patients who regressed from Normoglucemia (NGC) compared with
patients who did not regressed during these time periods. Introduccion:
El síndrome metabólico (SMet) es una afección caracterizada por un grupo de
alteraciones metabólicas que incluyen, entre otras, obesidad abdominal, intolerancia a la
glucosa, dislipidemia e hipertensión. Este síndrome está implicado en la creciente
prevalencia de enfermedades cardiovasculares y diabetes mellitus tipo 2 (DM2). La
microbiota intestinal es un ecosistema complejo formado por billones de microbios que
han coevolucionado con su huésped durante cientos de millones de años. En la actualidad,
se sabe que el desequilibrio microbiano, disbiosis de la microbiota intestinal se asocia con
trastornos metabólicos tales como el propio SMet, Obesidad, DM2 y Enfermedad
Cardiovascular (CVD). En este contexto, la relación entre la composición de la
microbiota intestinal y la salud humana ha llevado al diseño de estrategias para promover
la prevalencia de bacterias beneficiarias que pudieran mejorar el estado de salud. En este
sentido sería de interés la búsqueda de patrones microbianos asociados a enfermedades
metabólicas con el objetivo de predecir y tratar la enfermedad.
Hipotesis:
Nuestra hipótesis consiste en que existe un patrón de microbiota intestinal capaz
de predecir el desarrollo de SMet. Por otro lado, la hipótesis nula es la ausencia de un
patrón específico capaz de predecir el desarrollo de SMet.
Objetivos:
Objetivo principal:
Establecer que la composición de la microbiota intestinal y los niveles plasmáticos de
Lipopolisacárido (LPS) y Proteína de unión a lipopolisacárido (LBP) pueden predecir el
desarrollo de SMet, definido a través de los criterios establecidos por NCEP ATP III para
SMet, en una subpoblación de pacientes del estudio CORDIOPREV con enfermedad
coronaria. Objetivos secundarios:
1) Evaluar si el consumo crónico de dos dietas saludables (dieta mediterránea y dieta baja
en grasas) puede restaurar la disbiosis de la microbiota intestinal en pacientes obesos
dependiendo del grado de disfunción metabólica.
2) Analizar las diferencias en la composición de la microbiota intestinal y los niveles
plasmáticos de LPS después del consumo, durante 3 años, de dos dietas saludables (dieta
mediterránea y dieta baja en grasa) en pacientes PreDM que regresaron a Normoglucemia
(NGC) comparado con pacientes que no regresaron.