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dc.contributor.advisorPérez-Jiménez, Francisco
dc.contributor.advisorCamargo García, A.
dc.contributor.authorHaro Mariscal, Carmen María
dc.date.accessioned2018-01-19T13:19:22Z
dc.date.available2018-01-19T13:19:22Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10396/15906
dc.description.abstractThe microbial community harbored in the human intestine, commonly known as the gut microbiota, is considered an organ fully integrated in the host which plays an important role in metabolism, physiology, nutrition and the immune function. The gut microbiota has coevolved with us and the changes in its composition and/or structure can have major consequences for human health and disease. At present, it is known that microbial imbalance or dysbiosis of the gut microbiota is associated with metabolic disorders such as Metabolic Syndrome, Obesity, Type 2 Diabetes and Cardiovascular Disease. In fact, some studies have suggested that changes in the intestinal microbiota may trigger pathogenic mechanisms that promote inflammation, insulin resistance and the development of Metabolic Syndrome. In this context, the relationship between the composition of the intestinal microbiota and human health has led to the design of strategies to promote the prevalence of beneficial bacteria that improve health status. Recent evidence has shown that significant alterations in the intestinal microbiota have been associated with alterations in diet, mainly influenced by the consumption of dietary fiber from fruit and vegetables. Studies are therefore needed to research into the possibility that diet-induced alterations in the intestinal microbiota contribute to an improvement in intestinal disorders and related diseases. Our hypothesis is that the consumption of two healthy diets, Mediterranean diet and Low Fat diet, corrects the dysbiosis of the intestinal microbiota present in patients with Metabolic Syndrome, after a prolonged dietary intervention at least one year. On the other hand, the null hypothesis is that the long-term consumption of two healthy diets, Mediterranean diet and Low Fat diet, not corrects the dysbiosis of the intestinal microbiota present in patients with Metabolic Syndrome.es_ES
dc.description.abstractLa comunidad microbiana albergada en el intestino humano, conocida comúnmente como microbiota intestinal es considerada como un órgano completamente integrado en el huesped y juega un importante papel en el metabolismo, la fisiología, la nutrición y en el sistema inmune. La microbiota intestinal ha co-evolucionado con nosotros y los cambios en su composición y/o estructura pueden tener consecuencias importantes para la salud y la enfermedad humana. En la actualidad, se sabe que el desequilibrio microbiano o disbiosis de la microbiota intestinal es asociado con trastornos metabólicos, tales como Síndrome Metabólico, Obesidad, Diabetes tipo 2 y Enfermedad Cardiovascular. De hecho, algunos estudios han sugerido que los cambios en la microbiota intestinal pueden desencadenar los mecanismos patogénicos que promueven inflamación, resistencia a insulina y el desarrollo de Síndrome Metabólico. En este contexto, la relación entre la composición de la microbiota intestinal y la salud humana ha llevado al diseño de estrategias para promover la prevalencia de bacterias beneficiosas que mejoran el estado de salud. Evidencias recientes han demostrado que las alteraciones significativas en la microbiota intestinal se han asociado con alteraciones en la dieta, influenciadas principalmente por el consumo de fibra dietética de frutas y verduras. En este sentido, se necesitan estudios para investigar la posibilidad de que las alteraciones inducidas por la dieta en la microbiota intestinal contribuyen a la mejora de los trastornos intestinales y de las enfermedades relacionadas. Nuestra hipótesis es que el consumo de dos dietas saludables, dieta Mediterránea y dieta Baja en Grasa, corrige la disbiosis de la microbiota intestinal en pacientes con Síndrome Metabólico, después de una intervención prolongada de al menos un año. Por otro lado, la hipótesis nula es que el consumo a largo plazo de dos dietas saludables dieta Mediterránea y dieta Baja en Grasa, no corrige la disbiosis de la microbiota intestinal presente en pacientes con Síndrome Metabólico.es_ES
dc.format.mimetypeapplication/pdfes_ES
dc.language.isoenges_ES
dc.publisherUniversidad de Córdoba, UCOPresses_ES
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/es_ES
dc.subjectDigestive systemes_ES
dc.subjectMetabolic syndromees_ES
dc.subjectIntestinal microbiotaes_ES
dc.subjectProbioticses_ES
dc.subjectPrebioticses_ES
dc.subjectMediterranean dietes_ES
dc.subjectHealthy dietses_ES
dc.subjectIntervention studieses_ES
dc.subjectCORDIOPREVes_ES
dc.titleThe dysbiosis of the bacterial population of the digestive system (intestinal microbiota) in patients with metabolic syndrome improves after two models of healthy diets: a diet rich in complex carbohydrates and a Mediterranean diet. CORDIOPREV studyes_ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/doctoralThesises_ES
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES


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