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dc.contributor.authorGarcía Martínez, Antón Rafaeles_ES
dc.contributor.authorPamio, J.es_ES
dc.contributor.authorValerio, Danieles_ES
dc.contributor.authorPerea Muñoz, José Manueles_ES
dc.contributor.authorMartos Peinado, Josées_ES
dc.contributor.authorAcero de la Cruz, Raqueles_ES
dc.contributor.authorCastaldo, Ariel Osvaldoes_ES
dc.date.accessioned2010-04-08T09:35:35Z
dc.date.available2010-04-08T09:35:35Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.issn1885-4494
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10396/2873
dc.description.abstractThe objective of the study is the identification and classification of production systems for bovine fattening in pastoral conditions in the semiarid Argentine Pampa called invernada, taking in account their physical, productive and economic characteristics and its management. A sampling of 56 farms was made at the Department of Quemú-Quemú, province of Pampa. Anova and cluster analysis were used to reduce the number of variables involved and to define groups of farmers. Three pastoral subsystems were identified; the first, denominated traditional grazing, responds to operations with low levels of productivity and daily average gain. In this system the 56 percent of surface were perennial pastures and the invernada lasteds for 23 months. This group of operations applies the criterion of minimum cost in the decision making. The second subsystem, denominated of transition marks the evolution between the traditional system and the technified one. The third subsystem is deno-minated technified grazing and shows greater levels of productivity and daily average gain; the farms use greater levels of feed and the 77 percent of the surface were pastures, and the invernada is finalized in 17 months. These operations apply the maximum benefits criterion in the decision making.en
dc.description.abstractEl objetivo del estudio es la identificación y clasificación de los sistemas de pastoreo de engorde bovino invernada, en la Pampa Semiárida Argentina, según sus características físicas, productivas, económicas y de gestión. Se realizó un muestreo de 56 explotaciones en el Departamento de Quemú-Quemú, provincia de la Pampa. Mediante la aplicación de técnicas multivariantes se identifican tres subsistemas de pastoreo. El primero, denominado tradicional, responde a explotaciones con bajos niveles de productividad y ganancia media diaria, que utilizan bajos niveles de suplementación, destinando el 56 p.100 de la superficie ganadera a pasturas perennes y la invernada muestra una duración de 23 meses. Las explotaciones de este grupo aplican un criterio de mínimo coste en la toma de decisiones. El segundo subsistema, denominado de transición, marca la evolución entre el sistema tradicional y el tecnificado. El tercer subsistema se denomina pastoril tecnificado; con mayor productividad y ganancia media diaria, utiliza elevados niveles de suplementación y dedica un 77 p.100 de la superficie ganadera a las pasturas, reduciendo la invernada a 17 meses. Las explotaciones de este tipo aplican un criterio de máximo beneficio financiero en la toma de decisiones.es_ES
dc.format.mimetypeapplication/pdfes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherUniversidad de Córdoba, Servicio de Publicacioneses_ES
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/es_ES
dc.sourceArchivos de zootecnia 55 (210), 183-193 (2006)es_ES
dc.subjectSistemas de pastoreoes_ES
dc.subjectVacuno de carnees_ES
dc.titleTipología de los sistemas de producción de engorde bovino en la Pampa argentinaes_ES
dc.title.alternativeTypology of cattle fattening systems in the Pampa region, Argentineen
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_ES
dc.relation.publisherversionhttp://www.uco.es/organiza/servicios/publica/az/az.htmes_ES
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES


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