Espesor de la piel en la raza vacuna retinta y sus posibles relaciones con los fenómenos de termorregulación
Skin thickness in retinto cattle breed and its possible correlation with the regulation of the body temperature

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Author
Herrera García, M.
Aparicio Macarro, J.B.
Peña Blanco, Francisco
Publisher
Universidad de Córdoba, Servicio de PublicacionesDate
1983Subject
Capa papilarGanado vacuno
Etnología
Espesor
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In the following paper w have studied the thickness of the skin and its papillary layer, extracting biopsies from the infraorbital, presternas and hind leg regions. We have used beef cattle of the Retinto breed. We have found regional differences in the thickness and in the coefficient papillary layers thickness/total skin. The greater thickness was found in the infraorbital region and the lesser thickness in the presternal region, the papillary layer constituting 29,85 per cent and 37,41 per cent respectively of the total skin in the region mentiones. The leg region showed intermediate values. The average thickness of the skin in the cows studied is 5,50 mm with diferences between males (6,09 mm) and females )4,30 mm) wich were significant. Se estudia el espesor de la piel y de su capa capilar en biopsias procedentes de las regiones infraorbitaria, presternal y de la pierna en ganado vacuno de raza retinta. Se han encontrado diferencias reionales en el espesor y en en cociente grosor capa papilar/totl piel. El mayor grosor se ha encontrado en la región infraorbitaria; y la mayor finura, en la presternal. La capa papilar contiene un 29,85 por ciento del total de la piel en la primera región; y un 37,41 por ciento en la seund. La región de la pierna presenta valores intermedios. El espesor medio de la piel de los vacunos estudiados es de 5,50 mm. Se aprecian diferencias entre machos (6,09 m) y hembras (4,30 mm), que resultaron significativas (p<0,01).