Evolución estacional del pastoreo y producción de un rebaño caprino lechero en áreas adehesadas
Seasonal evolution of grazing and production in a herd of dairy goats on open pastureland

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Author
Peinado Lucena, E.
Sánchez Rodríguez, M.
Gómez-Castro, A.G.
Alcalde Leal, J.L.
Mata Moreno, C.
Publisher
Universidad de Córdoba, Servicio de PublicacionesDate
1990Subject
Ganado caprinoArbustos
Conducta animal
Pastos
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Show full item recordAbstract
An analysis was made of the behaviour of a herd of dairy goats over a day of grazing. The time spent in grazing, the distance covered over one day and the speed at which that distance was covered were studied. Results showed that in the course of the whole period animals spent a mean time of 6 hours 32 minutes per day grazing, rising to a mean 7 hours in spring-summer and falling to a mean 5 hour 36 minutes in winters Grazing lasts longer in spring-summer, when plant availability is greater. The greatest distance travelled during grazing were 7.3 km in spring-summer, and the lowest distance 5.7 km in winter. Speed, however, remained relatively constant at around lkm/hour, with no evident seasonal influence (mean speeds 0.99 km and 1 km/hour in winter and spring, respectively). Milk production was 432.2 kg milk/goat, containing 3.22% protein, 4.83% fat and 4.30% lactose in 216 days of lactation. Se analiza la conducta de un rebaña de ganado caprino de aptitud lechera, durante la jornada de pastoreo. Se estudia el tiempo dedicado al mismo, la distancia que recorren los animales en una jornada y la velocidad de desplazamiento en su recorrido. El tiempo medio dedicado al pastoreo ha sido de 6 horas y 32 minutos en el período completo, siendo en primavera-verano de 7 horas, y en invierno, de 5 horas y 36 minutos, como media. Es pues en primavera y verano, época en la que la disponibilidad vegetal es mayor, cuando los animales dedican más tiempo al pastoreo. Así mismo, los mayores recorridos corresponden a primavera-verano (7,3 km) y los menores al invierno (5,7 km). Sin embargo, la velocidad de desplazamiento de los animales, permanece relativamente constante, en torno a 1 km/hora, sin que aparezcan claras influencias estacionales (0,99-1 km/hora, como promedios de invierno y primavera, respectivamente). La producción láctea obtenida ha sido de 432,2 kg de leche/cabra, con un 3,22% de proteína, 4,83% de grasa y 4,30% de lactosa, en 216 días de lactación.