• Evolución de las almazaras en España desde la representada por Johannes Stradanus 

      Montes Balado, María de las Nieves; Porcuna Bermúdez, Diego; Sanz Cabrera, Jerónimo; Sánchez, María-Teresa (Órgano Oficial de Ciencia y Tecnología de la Federación de Asociaciones de Ingenieros Industriales, 2019)
      La evolución tecnológica en la producción de aceite de oliva desde la Edad Media hasta el siglo XX, implica la adecuación de la industria aceitera a los diferentes escenarios del mercado global del aceite en dicho periodo. ...
    • Fast, Low-Cost and Non-Destructive Physico-Chemical Analysis of Virgin Olive Oils Using Near-Infrared Reflectance Spectroscopy 

      Garrido-Varo, Ana; Sánchez, María-Teresa; De la Haba, María-José; Torres, Irina; Pérez-Marín, D.C. (MDPI, 2017)
      Near-Infrared (NIR) Spectroscopy was used for the non-destructive assessment of physico-chemical quality parameters in olive oil. At the same time, the influence of the sample presentation mode (spinning versus static cup) ...
    • Fruit washing influence on extra virgin olive oil quality: a sensory perspective 

      Vallesquino-Laguna, Pedro; Puentes-Campos, Antonio Jesús; Puentes-Campos, Juan Gabriel; Jiménez-Herrera, Brígida (Fundación del Olivar, 2019)
      In this work the washing operation applied to fruits of olive tree (Olea europaea) will be studied to verify its influence on the quality of the oils that can be obtained subsequently. For this purpose, 60 fruit samples ...