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dc.contributor.authorJodral Villarejo, M.es_ES
dc.contributor.authorPolo Villar, L.M.es_ES
dc.contributor.authorHerrera Marteache, A.es_ES
dc.contributor.authorLópez Giménez, R.es_ES
dc.contributor.authorPozo Lora, R.es_ES
dc.contributor.authorIglesias Pérez, J.es_ES
dc.date.accessioned2010-04-14T15:30:23Z
dc.date.available2010-04-14T15:30:23Z
dc.date.issued1977
dc.identifier.issn1885-4494
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10396/2966
dc.description.abstractThe hexachlorobenzene (HCB) content has been studied in 75 samples of Spanish butters coming from five different regions. The mean levels obtained have been the following: Asturias and Santander, 0"099 ppm (basic fat): León and Galicia, 0"096 ppm; Cataluña, 0"202 ppm; Centre (Madrid), 0"085 ppm; Andalucia, 0"280 ppm. With a mean total of 0"151 ppm. Only 11"1 per cera of the butter samples of the Andalucian region was over the recommended limit of the FAO/OMS; HCB; being present in all the samples studied. In relation to the data the authors have on a previous work on HCB in natural mil, HCB is seen to either persist in the butter at levels similar to that of the original milk, or to diminish at the most half of the milk concentration.en
dc.description.abstractSe ha investigado hexaclorobenzeno (HCB) en 75 muestras de mantequillas españolas procedentes de cinco regiones. Las medias obtenidas han sido las siguientes: Asturias y Santander, 0"099 ppm (en base grasa); León y Galicia, 0"096 ppm; Cataluña, 0"202 ppm, Centro (Madrid) 0"085 pprn; Andalucía, 0"280 ppm; con una media total de 0"151 ppm. Solamente el 11"1 por ciento de las muestras de mantequilla de la región andaluza rebasaron los límites recomendados por la FA0/ OMS; estando presente el HCB en todas las muestras investigadas. En relación con los datos que de un trabajo anterior poseen los autores sobre HCB en leche natural observan que el HCB persiste en la mantequilla a similares niveles que en la leche originaria, o disminuye como máximo a la mitad de la concentración de la lechees_ES
dc.format.mimetypeapplication/pdfes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherUniversidad de Córdoba, Servicio de Publicacioneses_ES
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/es_ES
dc.sourceArchivos de zootecnia 26 (101), 89-95 (1977)es_ES
dc.subjectMantequillaes_ES
dc.subjectHexaclorobenceno (HCB)es_ES
dc.titleEstudio de la contaminación por el fungicida Hexaclorobenzeno (HCB) de mantequillas españolases_ES
dc.title.alternativeA study into Hexachlorobenzene (HCB) fungicide contamination in spanish butteren
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_ES
dc.relation.publisherversionhttp://www.uco.es/organiza/servicios/publica/az/az.htmes_ES
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES


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