Show simple item record

dc.contributor.authorTovar Andrada, J.J.es_ES
dc.contributor.authorDomenech García, V.es_ES
dc.contributor.authorPeña Blanco, Franciscoes_ES
dc.contributor.authorAparicio Ruiz, F.es_ES
dc.date.accessioned2010-05-07T09:02:20Z
dc.date.available2010-05-07T09:02:20Z
dc.date.issued1985
dc.identifier.issn1885-4494
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10396/3194
dc.description.abstractRelationships between surface measurements of rib steak (13th dorsal and lst lumbar vertebrae) of Merino lamb carcasses with 12.51 kg were studied. The measurements .A(.longissimus wideness), B (longissimus thicknIss) and C (fat thickness) were 58.35, 30.3 y 4.71 mm respectively and S (longissimus area) was 17.67 cm . The ratio B/C has an average value of 6.67 and the ratio B/A x 100 (shape index) was 52.25 %.1. The correlation coefficients between muscle carcass weight and S2 (longissimus area), and B (longissimus thickness)were significative 0"05) with values r = 0.445, and r = 0."443. respectively. The C parameter shows a significative correlation (P..1.10105) with empty body weight (r = 0.446).en
dc.description.abstractSe ha efectuado el estudio de las relaciones entre las medidas de superficie de la chuleta entre las vértebras 132 dorsal y 12 lumbar en canales de corderos merinos con un peso canal medio de 12"51 kg. Las medidas A, B y C fueron, por término medio, 58"35, 30"3 y 4"71 mm siendo la superficie (S2) 17"67 cm2 . La relación B/C ofrece un valor medio de 6"67 y la relación B/A x 100 (índice de calidad) es de 52"25 %. Existe una correlación significativa (P.= 0.05) del peso del músculo de la canal con S2(r = 0.445) y con B (r = 0.443). El parámetro C muestra una correlación significativa (P :150.05) con el peso vivo vacío (r 0.446).es_ES
dc.format.mimetypeapplication/pdfes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherUniversidad de Córdoba, Servicio de Publicacioneses_ES
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/es_ES
dc.sourceArchivos de zootecnia 34 (130), 219-224 (1985)es_ES
dc.subjectRaza merinaes_ES
dc.subjectGanado ovinoes_ES
dc.subjectCarnees_ES
dc.subjectChuletaes_ES
dc.subjectCanaleses_ES
dc.subjectCorderoses_ES
dc.titleEstudio de la chuleta (entre las vértebras 131 dorsal y 11 lumbar) en canales de corderos de raza merinaes_ES
dc.title.alternativeStudy from rib steak (between 13th dorsal and 1st lumbar vertebraeen
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_ES
dc.relation.publisherversionhttp://www.uco.es/organiza/servicios/publica/az/az.htmes_ES
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record