Show simple item record

dc.contributor.authorAparicio Ruiz, F.es_ES
dc.contributor.authorCruz Mira, M.es_ES
dc.contributor.authorDomenech García, V.es_ES
dc.contributor.authorMartínez Hens, J.es_ES
dc.contributor.authorMéndez Medina, D.es_ES
dc.contributor.authorPeña Blanco, Franciscoes_ES
dc.contributor.authorGarzón Sigler, A.
dc.date.accessioned2010-05-14T09:30:03Z
dc.date.available2010-05-14T09:30:03Z
dc.date.issued1991
dc.identifier.issn1885-4494
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10396/3279
dc.description.abstractCarcases of 200 merino sheep were appraised visually and objectively. Mean age was 6.1 years and mean weight at slaughter was 40.21 kg giving a carcase yield of 19.78 kg (48.9%). Assessment of the carcass gave mean values of 0.7 (width of pelvis/leg length), 3.2 (length of hot carcase/width of pelvis) and 276 g/ cm (hot carcase weight/length of hot carcase). Visual appraisal of carcases revealed a low external fat content. There was a small window in the kidney fat. Fat was cream-coloured. Conformation profile was between straight and convex, muscular development being moderate to medium. These results would give a mean classification of commercial Class I.en
dc.description.abstractEn 200 ovejas de raza Merina, se estudian los caracteres objetivos y subjetivos empleados en matadero para la valoración de canales. Las ovejas se sacrifican con un peso medio de 40,21 Kg y 6,1 años de edad, obteniendo 19,78 kg canal y un rendimiento del 48,9%. En las relaciones de las medidas determinadas sobre la canal se obtienen los valores medios de 0,7 (G/F), 3,2 (K/ G) y 276 g/cm (PCC/K). Según las variables subjetivas consideradas, en el matadero, las canales tienen poca grasa de cobertura. La grasa perirrenal cubre los riñones dejando una pequeña ventana. La tonalidad de la grasa fue de color crema. Por la conformación, las canales se definen dentro de perfiles rectos a subconvexos con un desarrollo muscular de discreto a mediano. La aplicación del sistema de clasificación del matadero, incluiría las canales analizadas en la categoría comercial I.es_ES
dc.format.mimetypeapplication/pdfes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherUniversidad de Córdoba, Servicio de Publicacioneses_ES
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/es_ES
dc.sourceArchivos de zootecnia 40 (148), 209-222 (1991)es_ES
dc.subjectRaza merinaes_ES
dc.subjectProducción de carnees_ES
dc.subjectGanado ovinoes_ES
dc.subjectCanaleses_ES
dc.titleProducción de carne de ovino mayor en raza merina. I. Valoración y clasificación de canaleses_ES
dc.title.alternativeMeat production in merino sheep. I. Carcasse assessment and classificationen
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_ES
dc.relation.publisherversionhttp://www.uco.es/organiza/servicios/publica/az/az.htmes_ES
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record