Plasmin activity and other factors affecting quality of Manchega ewe milk
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Author
Caballero Villalobos, Javier
Director/es
Garzón Sigler, A.Sánchez Rodríguez, M.
Publisher
Universidad de Córdoba, UCOPressDate
2016Subject
OvinosGanado ovino de raza Manchega
Ganado ovino lechero
Leche de oveja
Plasmina
Calidad de leche
Leche - Producción
Queso Manchego
Ovine
Manchega ovine breed
Dairy sheep
Ewe milk
Plasmin
Milk quality
Milk production
Manchego cheese
METS:
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Show full item recordAbstract
The relationship between plasmin activity and ewe milk composition, rennet
coagulation and health of the udder was studied, as well as several inherent and
external factors affecting these parameters. Milk from 40 Manchega ewes was
collected monthly and analyzed during a complete lactation (5 months). Milk
samples were classified by their origin in 3 categories, named PR (primiparous
ewes), M1 (multiparous ewes with no previous udder infection) and M2
(multiparous ewes with previous udder infection). Also, according to their
SCC (log), milk samples were divided into three groups named LSCCs (<1.6),
MSCCs (1.6 <SCC <2) and HSCCs (>2). Plasmin activity decreased throughout
lactation but was not affected by parity or somatic cell count (P >0.05). A strong
negative correlation was found between plasmin activity and protein (specially
casein), presumably due to the proteolysis of !-casein. Plasmin also worsened
rennet coagulation, increasing rennet clotting time (RCT) and negatively
affecting curd firmness (A60), specially in multiparous ewes. However, the good
health condition in the herd may have camouflaged some effects of plasmin
over renneting. In conclusion, regardless the health condition of the ewes at
the beginning of lactation, there is a persisting enzymatic activity probably as
a response to a previous udder infection. However, a group of animals with
a wider state of health would be needed to investigate further the action of
plasmin over milk.
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Nunc quis urna dictum turpis accumsan semper. Se ha estudiado la relación entre la actividad de la plasmina y la composición
de la leche, la coagulación y el estado sanitario de la ubre, así como diversos
factores intrínsecos y extrínsecos que pueden afectar a dichos parámetros.
Para ello se han analizado muestra individuales de leche de 40 ovejas de
raza Manchega durante una lactación completa (5 meses). Las muestras de
leche fueron clasificadas según su procedencia en tres categorías: PR (hembras
primíparas), M1 (hembras multíparas sin infecciones previas en la ubre) y M2
(hembras multíparas con infección previa de la ubre). Asímismo, en función de
su recuento de células somáticas (log) las muestras fueron clasificadas en tres
grupos: LSCCs (<1.6), MSCCs (1.6 <SCC <2) HSCCs (>2). La actividad de
la plasmina disminuyó con el avance de la lactación, pero no se vio afectada
por el número de parto o el recuento de células somáticas (P>0.05). También
se observó una fuerte correlación negativa entre la actividad de la plasmina y
la proteína (especialmente la caseína), probablemente debido a la proteólisis
de !-caseína. Elevados niveles de plasmina también afectaron negativamente
a la coagulación, aumentando los tiempos de coagulación y disminuyendo
la dureza de la cuajada (A60), especialmente en hembras multíparas. No
obstante, las buenas condiciones sanitarias en el rebaño estudiado podrían
camuflar ciertos efectos de la plasmina sobre la coagulación. En conclusión,
independientemente del estado sanitario de las ovejas al inicio de la lactación,
se observa una actividad enzimática persistente, probablemente como respuesta
a una infección previa de la ubre. No obstante sería necesaria una población
animal con una mayor diversidad sanitaria para investigar más a fondo la acción
de la plasmina sobre la leche.