Investigaciones sobre la contaminación por Hexaclorobenzeno (HCB) de la leche natural de vaca de la región sur de España
Investigations into contamination by Hexaclorobenzenik (HCB) in natural cow

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Author
López Giménez, R.
Pozo Lora, R.
Herrera Marteache, A.
Polo Villar, L.M.
Iglesias Pérez, J.
Jodral Villarejo, M.
Publisher
Universidad de Córdoba, Servicio de PublicacionesDate
1977Subject
Leche de vacaHexaclorobenceno (HCB)
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We have analysed 127 samples out of 1346 samples of cow"s mil from seven provinces in the South of Spain: Córdoba, Jaén, Granada, Málaga, Cádiz, Seville and Huelva. We have investigates the synthetic fungicide, Hexaclorobenzene (HCB), which completes another previous investigation of the same milk samples in which we investigated thirteen organoclorine pesticides, We have studied the results of HCB in each zone, province and region. The mean value of HCB in the milk samples from the provinces of Cádiz, Jaén, Córdoba and Málaga exceed those recommended by the FAO/OMS, the mean values of the milk in the provinces of Granada, Huelva and Seville did not reach these limits. The mean value of HCB in the Southern region of Spain is 0"654, with 74 p. 100 of positive samples, and of these 30 p. 100 exceeding the practical limits. These levels should be taken into account by the official Spanish organism. His proposed that the official Spanish Adminisitration adopts 0"5 ppm. (fat basis) as the maximun practical lima in milk and milk products, as recomended by the FAO/OMS. Index key words: Hexachlorobenzene (HCB), in cow"s milk ; contaminants, organochlorated pesticides in milk. De un total de 1346 muestras de leche natural de vaca de siete provincias (Córdoba, Jaén, Granada, Málaga, Cádiz, Sevilla y Huelva) del sur de España se han analizado 127 muestras obtenidas por mezcla de muestras correspondientes a regiones naturales definidas. Se ha investigado el fungicida sintético Hexaclorobenceno (HCB), que completa otra investigación anterior sobre las mismas muestras de leche en las que se investigaron trece plaguicidas organoclorados. Se estudian los resultados de HCB en leche por zonas, provincias y región. Los niveles medios de HCB en las leches de las provincias de Cádiz, Jaén, Córdoba y Málaga rebasan los límites recomendados por la FAO/OMS, los niveles medios en las provincias de Granada Huelva y Sevilla no alcanzaron dichos límites. El nivel medio de la región en HCB es de 0"654 ppm en base grasa, con el 74 p. 100 de las muestras positivas, y de estas un 30 p. 100 rebasan los límites recomendados. Estos niveles deben tenerse en cuenta por los organismos oficiales españoles. Se propone que se adopte por la Administración oficial española, como límite práctico de HCB en leche y productos lácteos el de 0"5 pprn, recomendado por la FAO/OMS. Palabra clave genérica: Hexaclorobenceno (HCB) en leche; contaminantes, plaguicidas organoclorados en leche.