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dc.contributor.authorSerrano Molina, Juanes_ES
dc.date.accessioned2010-04-14T17:27:19Z
dc.date.available2010-04-14T17:27:19Z
dc.date.issued1977
dc.identifier.issn1885-4494
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10396/2973
dc.description.abstractThe microbiological quality of a 100 samples of different brands of butter have been studied. The samples proceded from Asturias, Madrid, Granada, Córdoba, Sevilla, León and Santander. and were aquired in different commercial establisments in the cities of Córdoba, Granada and Sevilla, in Spain. The samples carne wrappd in metalised paper, in sulphurised paper, in plastie materials or in metal containers. Recounts of coliforms and E. coli were made, along with recounts of yeasts and lipolitic rnicroorganisrn. The presencie of pathogenic staphylococcus and the possible presence of germs of the Salmonella genus were loocked for. As a consequence of this investigation, this food product is considered to be of medium-low risk to the cosurner, as much for its microbiological quality as for the possible content, in sorne brands,of preservatives. It has been observed that the brands that best comply to the legal spanish standards are those placed on the market in hermetically closed metal containers, and those with the worst indices of quality are the brands presented in plastic recipients. We also ask tha the necesary steps be taken in order to avoid excesive con¬tamination of this product.en
dc.description.abstractSe ha investigado la calidad microbiológica de 100 muestras de mantequilla de 10 marcas diferentes procedentes de Asturias, Madrid, Granada, Córdoba, Sevilla, León y Santander, comercializadas en envolventes de papel metalizado, papel sulfurizado, materiales de plástico y envases metálicos, adquiridas en diferentes establecimientos de las ciudades de Córdoba, Granada y Sevilla (España). Se han realizado recuentos de coliformes y E coli; recuentos de mohos, levaduras y microorganismos lipolíticos, presencia de estafilococos patógenos y posible presencia de gérmenes del género Salmonella. Como consecuencia de esta investigación se considera al alimento estudiado como de mediano-bajo riesgo para la salud del consumidor, tanto por la calidad microbiológica como por su probable contenido, en algunas marcas, de conservadores. Se ha observado que las marcas que mejor cumplen la norma legal española son las envasadas en recipientes metálicos herméticos y que las que han presentado los peores índices de calidad en nuestra investigación son las marcas envasadas en recipientes de plástico. Además, llamarnos la atención para que se adopten las oportunas medidas en orden a evitar una excesiva contaminación del producto.es_ES
dc.format.mimetypeapplication/pdfes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherUniversidad de Córdoba, Servicio de Publicacioneses_ES
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/es_ES
dc.sourceArchivos de zootecnia 26 (102), 221-244 (1977)es_ES
dc.subjectMantequillaes_ES
dc.subjectMicrobiologíaes_ES
dc.titleCalidad microbiológica de mantequillas españolases_ES
dc.title.alternativeMicrobiological quality of spanish butteren
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_ES
dc.relation.publisherversionhttp://www.uco.es/organiza/servicios/publica/az/az.htmes_ES
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES


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