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dc.contributor.authorPozo Lora, R.es_ES
dc.contributor.authorPolo Villar, L.M.es_ES
dc.contributor.authorJodral Villarejo, M.es_ES
dc.contributor.authorZurera Cosano, Gonzalo
dc.contributor.authorJordano-Salinas, R.
dc.date.accessioned2010-05-05T17:57:35Z
dc.date.available2010-05-05T17:57:35Z
dc.date.issued1984
dc.identifier.issn1885-4494
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10396/3167
dc.description.abstractA quantitative and qualitative determination of present organochloride plaguicides residues has been carried out in 135 samples corresponding to 29 Spanish cheese types. All the samples contained residues. We have investigated 14 plaguicides***, the minimum number of plaguicides" per sample was one and the maximum eight, prevailing the samples which showed 3 and 4 plaguicides. The most frequent plaguicide was heptachlors total (68 9 p.100) followed by HCH total (77 p.100) and DDT total (68.9 p.100). Endrin and dieldrin have been found in a 37.8 and 15.6 p.100 respectively. All the samples threw lower average levels of pesticides than the ones recommended by FA0/OMS, except for heptachlore total which showed a content of pesticide two times over the limit allowed. In heptachlore a 19 p.100 of the samples threw levels higher than the ones allowed and in endrin a 13,7 p.100. Thus the levels obtained are similar or lower than the ones quoted in" other countriesen
dc.description.abstractSe ha realizado la determinación cualitativa y cuantitativa de los residuos de plaguicidas organoclorados presentes en 135 muestras de 29 tipos de quesos españoles. Todas las muestras presentaban residuos: de 14 plaguicidas*** investigados, el numero mínimo de plaguicidas por muestra fue de uno; y el máximo, de ocho. Predominan las muestras de 3 y 4 plaguicidas. El plaguicida mis frecuente fue el heptacloro total (97 p.100) seguido del HCH total (77 p.100) y del DDT total (68"9 p.100). El eldrín y el dieldrín se presentaron en el 37"8 y el 15"6 p.100, respectivamente. Todas las muestras dieron en todos los pesticidas niveles medios por bajo de las recomendaciones de la FAO/OMS, salvo en heptacloro total .que arroj6 un resultado mis de dos veces superior al limite. En heptacloro, un 19 p.100 de las muestras presentaba niveles superiores al limite; y en eldrín, un 13"7 p.100. Los niveles obtenidos son iguales o mis bajos que los publicados por otros países.es_ES
dc.format.mimetypeapplication/pdfes_ES
dc.language.isospaes_ES
dc.publisherUniversidad de Córdoba, Servicio de Publicacioneses_ES
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/es_ES
dc.sourceArchivos de zootecnia 33 (126), 143-161 (1984)es_ES
dc.subjectIndustrias lácteases_ES
dc.subjectHCHes_ES
dc.subjectToxicologíaes_ES
dc.subjectDDTes_ES
dc.subjectPesticidases_ES
dc.subjectHigiene de los alimentoses_ES
dc.subjectAldrínes_ES
dc.subjectDieldrines_ES
dc.titlePlaguicidas organoclorados en quesos españoleses_ES
dc.title.alternativeOrganochlorine plaguicides in spanish cheesesen
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_ES
dc.relation.publisherversionhttp://www.uco.es/organiza/servicios/publica/az/az.htmes_ES
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_ES


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