Listar DESPA-Artículos, capítulos... por título
Mostrando ítems 84-103 de 321
-
Dark Tourism in Southern Spain (Córdoba): An Analysis of the Demand
(MDPI, 2021)In recent decades, there has been a change in tourists’ tastes; they want to experience something novel. To satisfy this demand, a new type of tourism, known as “dark tourism”, has arisen; it has various modalities, among ... -
De la Ley de Cooperativas de 1942 al Reglamento de Sociedades Cooperativas de 1978: Un análisis crítico
(Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, 1981) -
DEA application to evaluate the technical and ecological efficiency of water pricing policies
(EAAE, 2007)With the enforcement of the Water Framework Directive 2000/60/EC (WFD), policy makers are required to pursue the improvement of the use efficiency of the water resources in the agricultural sector. For this purpose, we ... -
Debilidad de la función turística en el parque natural de la Sierra de Cardeña y Montoro. Alternativas para el desarrollo del uso público-turístico
(UCOPress, 2021)A partir de finales de siglo XX la relevancia y consideración de los entornos de carácter natural como espacios estratégicos ha dado lugar a un importante desarrollo del turismo en España. Los valores que aglutinan estos ... -
Deconstructing corporate environmental, social, and governance performance: Heterogeneous stakeholder preferences in the food industry
(Wiley, 2023)Environmental, social, and governance (ESG) performance assessment has emerged as a way to analyze corporate sustainability. However, the literature suggests that stakeholders are not satisfied with advisory firms' current ... -
Defining rational use of water in Mediterranean irrigation
(CIHEAM, 2011) -
Del "Productivismo" al "Ruralismo": una reflexión sobre la política agraria en Andalucía
(Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, 1994) -
Desafíos ambientales y sociales frente al cambio climático
(Universidad Nacional Agraria La Molina, 2014)Los modelos actuales de desarrollo y explotación de recursos naturales están incrementando las tensiones y los impactos que sufren estos recursos. 2El cambio climático está intensificando esta situación. El presente ... -
Desarrollo rural y protección del medio ambiente: el Parque Natural de las Sierras Subbéticas Cordobesas
(Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, 1994) -
Determinantes de la adopción de instrumentos de gestión del riesgo en la agricultura de regadío
(Asociación Interprofesional para el Desarrollo Agrario, 2021)La agricultura es una actividad económica sometida a diferentes fuentes de riesgo relacionadas, principalmente, con condicionantes climatológicos y de mercado. Para gestionar los riesgos agrarios, los agricultores tienen ... -
Diez años de sindicalismo en la agricultura española (1977-1987)
(Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, 1988) -
La dimensión y la concentración de la industria agroalimentaria española
(Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, 1985) -
Diseño de un seguro indexado para la cobertura del riesgo de sequía hidrológica en la agricultura de regadío
(Universidad de Jaén, 2019)In Spain, irrigated agriculture is especially vulnerable to the risk of hydrological drought. In practice, this circumstance implies that sometimes the water allotments received by farmers are insufficient to meet crops ... -
Diseño de una experiencia Flipped Classroom y TICs en el aula
(UCOPress, 2018)La metodología “Flipped Classroom” elimina el enfoque tradicional y lo reemplazan con tareas activas en clase y trabajo previo y posterior a la clase. A pesar de la popularidad de estos enfoques en los medios de comunicación ... -
Diversity, Disparity and Territorial Resilience in the Context of the Economic Crisis: An Analysis of Rural Areas in Southern Spain
(MDPI, 2019)This paper analyses territorial resilience in rural Andalusia, Spain, after the impact of the recent economic crisis and identifies the factors associated with the highest recovery rates in different contexts and territories. ... -
Do SARS-CoV-2 safety measures affect visitors experience of traditional gastronomy, destination image and loyalty to a World Heritage City?
(Elsevier, 2022)Sars-Cov-2 paralyzed tourism, which only began to recover after the vaccine roll-out. This study investigates loyalty to a city based on the perception of COVID safety measures in traditional restaurants. To test eight ... -
Does local cuisine influence the image of a World Heritage destination and subsequent loyalty to that destination?
(Elsevier, 2022)The World Heritage Cities face various challenges including how to gain the loyalty of tourists and visitors while ensuring sustainability. This study explores tourist loyalty to World Heritage Sites based on traditional ... -
Dominación de clase y modos de cooptación del campesinado en España: La Segunda República (Primera parte)
(Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, 1977) -
Dos aportaciones francesas al debate sobre el futuro del mundo rural: Edgar Pisani y Bertrand Hervieu
(Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, 1994) -
Drivers of innovation in groundwater governance. The links between the social and the ecological systems
(Elsevier, 2020)Global groundwater overexploitation positions groundwater governance as a critical issue for improving sustainable water management. Evidence of aquifer recovery after overexploitation is scattered, as is the research on ...