Listar Archivos de Zootecnia por autor "Rodríguez Berrocal, J."
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Aprovechamiento de recursos alimenticios naturales. I. Contribución al estudio de la dieta del gamo (Dama dama) y del muflón
Molera Aparicio, M.; Rodríguez Berrocal, J. (Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1985)This work deals with botanical identification of vegetation integrating Dama dama °and Ovis ammom musimum diets, in the National Park Sierra of Cazorla. Seasonal analysis of ruminal contents of 21 Dama dama and 22 Ovis ... -
Aprovechamiento de recursos alimenticios naturales. II. Valoración nutritiva de algunas especies vegetales del clímax mediterráneo en biotopos de Sierra Morena
Rodríguez Berrocal, J.; Tirado Serrano, J.; Castro Escobar, M.C. (Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1987)The authors study the chemical composition (crude nutritive principles) of some species of the Mediterranean climax. The studied species are grasses, shrubs, trees and fruits of the Mediterranean flora, that integrase the ... -
La flora arbustiva mediterránea y su valoración. V. Nota sobre la evolución de la composición química de Willyrea Angustifolia L. (Labiernago)
Gómez-Castro, A.G.; Medina Carnicer, M.; Peinado Lucena, E.; Collado Jara, M.V.; Rodríguez Berrocal, J. (Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1978)The evolution of the contents of some elements and their ratios in Phillyrea angustifolia L. is studied. Always Y, N and Zn concentrations were inadequate, and those N and K, only seasonally. On the other hand, the contents ... -
La flora arbustiva mediterránea y su valoración. VI. Nota sobre la evolución de la composición química de Quercus Ilex L. (encina)
Medina Carnicer, M.; Rodríguez Berrocal, J.; Gómez-Castro, A.G.; Peinado Lucena, E. (Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1978)In this work the evolution of content of some elements, and several ratios in oak (Quercus ilex L.) browse are studied. N, Ca, Mg, Fe, Mn and Cu are in adequate concentrations, but P, K, Na and Zn are not. However the ... -
La flora arbustiva mediterránea y su valoración. VII. Nota sobre la evolución de la composición nutritiva de Cistus Ladaniferus L. (jara negra)
Peinado Lucena, E.; Gómez-Castro, A.G.; Collado Jara, M.V.; Rodríguez Berrocal, J.; Medina Carnicer, M. (Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1978)The crude nutritive principles and mineral composition of Cistus ladaniferus L. are studied. C. ladaniferus is a little palatable but very frequent species in the Mediterranean area. Protein levels are adequate only during ... -
La flora arbustiva mediterránea y su valoración. VIII. Nota sobre la evolución de la composición química de Arbutus Unedo L. (madroño)
Medina Carnicer, M.; Rodríguez Berrocal, J.; Gómez-Castro, A.G.; Peinado Lucena, E. (Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1978)The evolution of mineral contents and their ratios in Arbutus unedo L. are studied. The analysis reveals that are adequate the concentrations of Ca, Mg, Fe, Mn and Cu in the whole period studied, bu N, K and Zn only have ... -
La flora arbustiva mediterránea y su valoración. X. Nota sobre la evolución de la composición química de Pistacia Lentiscos L. (lentisco)
Peinado Lucena, E.; Medina Carnicer, M.; Rodríguez Berrocal, J.; Gómez-Castro, A.G. (Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1979)The evolution of mineral contents and their ratios in Pistacia lentiseus L, are studied. The analysis reveals that the concentrations of N, Ca, Mg, Fe, Mn and Cu are adequate in the whole period studied, but P and Na and ... -
La flora arbustiva mediterránea y su valoración. XI. Nota sobre la evolución de Myrtus Communis L. (arrayán)
Gómez-Castro, A.G.; Collado Jara, M.V.; Medina Carnicer, M.; Rodríguez Berrocal, J.; Peinado Lucena, E. (Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1979)The estudy of the evolution of mineral contents of Myrtus communis L. shows deficiencies in the P, Na, N. K and Zn levels during the whole or part of the year. Ca, Mg, Fe, Mn and Cu are in adequate proportions in all months ... -
Hábitos alimenticios del jabalí: un condicionante para su explotación cinegética racional
Rodríguez Berrocal, J.; Medina Blanco, Manuel; Zamora Lozano, Miguel (Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1982)Data from analysis of boar diet in Sierra Morena suggest several forms of competition with deer for secondary energy. -
Introducción al estudio y valoración de recursos forestales y arbustivos para el ciervo en el area ecológica de Sierra Morena. II. Evolución de los principios nutritivos brutos
Rodríguez Berrocal, J. (Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1978)The author presents the seasonal evolution of the crude nutritive principles in some shrubby species of the climax vegetat:ion Durilignosa (Erica arborea L.,Quercurs ilex L., Arbutus unedo L., Pistacia lentiscus L., Mprtus ... -
Introducción al estudio y valoración de recursos forestales y arbustivos para el ciervo en el área ecológica de Sierra Morena. III. Digestibilidad: evolución energético-nutritiva
Rodríguez Berrocal, J. (Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1979)This work studies the nutritive evaluation of shrubby vegetation.(Erica arborea L. Quercus ilex L., Arbutus unedo L., Pistacia lentiscus L., Myrtus communis L., Phillyrea angustifolia L., as well the fruits of Q. ilex, Q; ... -
Introducción al estudio y valoración de recursos forestales y arbustivos para el ciervo, en el area ecológica de Sierra Morena. 1. Estudio de la dieta del ciervo
Rodríguez Berrocal, J. (Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1978)This work deals with botanical identification of shrubby vegetation integrating red deer (Cenus elaphus L.) diet, in the Mediterranean arca. Seasonal analysis of rurninal contens of 30 red deer yield the foliowing results ... -
Tecnología de la preparación de un concentrado proteico para alimentación animal a partir de subproductos de la industria cárnica
Rodríguez Berrocal, J.; Mata Moreno, C.; Tovar Andrada, J.J. (Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1983)A process to reduce the fat level in crackling is described. The product obtained has a high protein content as well as a high stability. Its high eficiency makes it suitable fob - animal feeding. -
Valoración de frutos de Quercus ilex L. en función de la concentración de taninos
Ramírez Lozano, F.; Peinado Lucena, E.; Medina Blanco, Manuel; Rodríguez Berrocal, J.; Gómez-Castro, A.G. (Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1983)The authors have studied the tannin concentration in the fruits of six different varieties of Quercus ilex L. It shows that geographical area have little influence on the concentration, the variety being the main determining ...