Listar Departamento de Bromatología y Tecnología de los Alimentos por autor "6db212ab-1eea-4738-9eee-52fd67243c59"
Mostrando ítems 1-17 de 17
-
Analysis of the Acid Detergent Fibre Content in Turnip Greens and Turnip Tops (Brassica rapa L. Subsp. rapa) by Means of Near-Infrared Reflectance
Obregón Cano, Sara; Moreno Rojas, Rafael; Jurado-Millán, A.M.; Cartea-González, María Elena; Haro Bailón, Antonio de (MDPI, 2019)Standard wet chemistry analytical techniques currently used to determine plant fibre constituents are costly, time-consuming and destructive. In this paper the potential of near-infrared reflectance spectroscopy (NIRS) to ... -
Análisis del contenido en minerales en nabizas y grelos (Brassica rapa L. var. rapa) mediante reflectancia en el infrarrojo cercano
Obregón Cano, Sara; Moreno Rojas, Rafael; Jurado-Millán, A.M.; Haro Bailón, Antonio de (Taylor & Francis, 2015)The objective of this study was to evaluate the potential and accuracy of near-infrared reflectance spectroscopy (NIRS) for predicting the mineral content in lyophilized samples of turnip greens and turnip tops (Brassica ... -
Aplicación de encuestas on line en el desarrollo de prácticas alimentarias abiertas y encadenadas
Moreno Rojas, Rafael; Cámara Martos, Fernando; Amaro López, Manuel Ángel; Gómez Díaz, R.; Vioque Amor, M.; Molina Recio, Guillermo; Medina Canalejo, Luis M. (UCOPress, 2017)Se han desarrollado encuestas on-line en diferentes asignaturas que tenían el uso de este tipo de herramientas como elementos de apoyo para el desarrollo de alguna de sus competencias. En función de los conocimientos previos ... -
Aprendizaje autónomo de alumnos de los grados de Ciencia y Tecnología de los Alimentos y Veterinaria mediante el empleo de las TICs en la planta piloto de la Universidad de Córdoba
Vioque Amor, M.; Gómez Díaz, R.; Moreno Rojas, Rafael; Jordano-Salinas, R.; Millán Pérez, Mª del Carmen; Garzón Sigler, A.; Molina Recio, Guillermo; Ferrer Bas, Susana; García Valverde, Rosa María; Figueroa Sánchez, Antonio; Medina Canalejo, Luis M. (UCOPress, 2018)Con la finalidad de dotar a los estudiantes de los últimos cursos de los grados de Ciencia y Tecnología de los Alimentos y Veterinaria de las herramientas necesarias para fomentar el aprendizaje autónomo en instalaciones ... -
La carne de caza es segura
Amaro López, Manuel Ángel; Moreno Rojas, Rafael; Sevillano Morales, Jesús; Pérez Rodríguez, Fernando; Arenas-Casas, Antonio (2012-05-18)El riesgo toxicológico por plomo derivado del consumo de carnes de caza es tolerable, recomendándose potenciar el consumo de este tipo de carnes por la población general. -
Changes in the Organosulfur and Polyphenol Compound Profiles of Black and Fresh Onion during Simulated Gastrointestinal Digestion
Moreno Ortega, Alicia; Ordóñez, José Luis; Moreno Rojas, Rafael; Moreno-Rojas, José Manuel; Pereira-Caro, Gema (MDPI, 2021)This study aims to determine the changes in, and bioaccessibility of, polyphenols and organosulfur compounds (OSCs) during the simulated gastrointestinal digestion of black onion, a novel product derived from fresh onion ... -
Characterization of the gastronomy of the city of Córdoba: Demographic influence
Moreno Rojas, Rafael; Moreno Ortega, Alicia; Medina Canalejo, Luis M. (Elsevier, 2020)Córdoba's gastronomy is characterized by the excellency of the typical dishes found in this city. Based on the above, a survey of the population has been promoted to permit us to obtain information on the recognition of ... -
Contenido de plomo como fuente de riesgo por el consumo de hongos silvestres
Moreno Rojas, Rafael; Moreno-Arroyo, B.; Gómez Díaz, R.; Ostos Ruiz, Carlos; Pérez Rodríguez, Fernando (RACVAO, 2012)Se ha realizado una revisión bibliográfica sobre la importancia que tiene el plomo en la alimentación humana y más concretamente sobre el contenido de plomo en hongos comestibles silvestres. Se ofrecen datos del contenido ... -
Contestación al discurso de ingreso como académico correspondiente del Prof. Dr. D. Manuel A. Amaro López
Moreno Rojas, Rafael (RACVAO, 2016) -
Development and validation of UHPLC-HRMS methodology for the determination of flavonoids, amino acids and organosulfur compounds in black onion, a novel derived product from fresh shallot onions (Allium cepa var. aggregatum)
Moreno-Rojas, José Manuel; Moreno-Ortega, Alicia; Ordóñez, José Luis; Moreno-Rojas, Rafael; Pérez-Aparicio, Jesús; Pereira-Caro, Gema (Elsevier, 2018)Black onion, a new derived product from fresh onion, has been developed by processing (aging) fresh shallot onion in a temperature- and humidity-controlled room without using any artificial additives. The aim of this study ... -
Estudio sobre los establecimientos de restauración de Córdoba capital (pre COVID-19)
Moreno Rojas, Rafael; Moreno Ortega, Alicia; Gil Moya, Beatriz; Doblas Hinojosa, Elena; Hernández Rojas, Ricardo David (UCOPress, 2021)Córdoba es una ciudad con un rico patrimonio cultural. Una parte de dicho patrimonio lo compone una gastronomía con reminiscencias multiculturales. La evolución de la sociedad, unido a la promoción cultural y turística de ... -
Herramientas para el aprendizaje colaborativo en ciencias alimentarias y de la salud en la enseñanza universitaria y de formación profesional
Ruiz Sutil, Francisca; Salcedo Jiménez, Dolores; Sánchez Narváez, Carmen; Cámara Martos, Fernando; Moreno Rojas, Rafael; Sevillano Morales, Jesús; Moreno Ortega, Alicia; Rodríguez Delgado, Inmaculada; Amaro López, Manuel Ángel; Gómez Díaz, R.; Vioque Amor, M.; Ruiz Sutil, Francisca; Salcedo Jiménez, Dolores; Sánchez Narváez, Carmen; Ortiz de Andrés, María Luisa; Dastis Martín, María del Carmen (UCOPress, 2019)El presente proyecto ha pretendido la realización de prácticas docentes por parte de alumnos de 4º curso del Grado de Ciencia y Tecnología de los Alimentos, basadas en conocimientos sobre alimentación y nutrición, en ... -
Ibero–American Consensus on Low- and No-Calorie Sweeteners: Safety, Nutritional Aspects and Benefits in Food and Beverages
Serra-Majem, Lluis; Raposo, Antonio; Aranceta-Bartrina, Javier; Varela-Moreiras, Gregorio; Logue, Caomhan; Laviada, Hugo; Socolovsky, Susana; Pérez-Rodrigo, Carmen; Aldrete-Velasco, Jorge Antonio; Meneses Sierra, Eduardo; López-García, Rebeca; Ortiz-Andrelluchi, Adriana; Gómez-Candela, Carmen; Abreu, Rodrigo; Alexanderson, Erick; Álvarez-Álvarez, Rolando Joel; Álvarez Falcón, Ana Luisa; Anadón, Arturo; Bellisle, France; Beristain-Navarrete, Ina Alejandra; Blasco Redondo, Raquel; Bochicchio, Tommaso; Camolas, José; Cardina, Fernando G.; Carocho, Márcio; Costa, Maria do Céu; Drewnowski, Adam; Durán, Samuel; Faundes, Víctor; Fernández-Condori, Roxana; García-Luna, Pedro P.; Garnica, Juan Carlos; González-Gross, Marcela; La Vecchia, Carlo; Leis, Rosaura; López-Sobaler, Ana María; Madero, Miguel Agustín; Marcos, Ascensión; Mariscal Ramírez, Luis Alfonso; Martyn, Danika M.; Mistura, Lorenza; Moreno Rojas, Rafael; Moreno Villares, José Manuel; Niño-Cruz, José Antonio; Oliveira, María Beatriz P.P.; Palacios Gil-Antuñano, Nieves; Pérez-Castells, Lucía; Ribas-Barba, Lourdes; Rincón Pedrero, Rodolfo; Riobó, Pilar; Rivera Medina, Juan; Tinoco de Faria, Catalina; Valdés-Ramos, Roxana; Vasco, Elsa; Wac, Sandra N.; Wakida, Guillermo; Wanden-Berghe, Carmina; Xóchihua Díaz, Luis; Zúñiga-Guajardo, Sergio; Pyrogianni, Vasiliki; Velho de Souza, Sérgio Cunha (MDPI, 2018)International scientific experts in food, nutrition, dietetics, endocrinology, physical activity, paediatrics, nursing, toxicology and public health met in Lisbon on 2–4 July 2017 to develop a Consensus on the use of ... -
Influence of Variety and Storage Time of Fresh Garlic on the Physicochemical and Antioxidant Properties of Black Garlic
Toledano Medina, María Ángeles; Pérez-Aparicio, Jesús; Moreno Ortega, Alicia; Moreno Rojas, Rafael (MDPI, 2019)Black garlic is made from the fresh kind, submitting it to a controlled temperature (~65 C) and humidity (>85 C) for a prolonged period of time. The aim of this study was to assess the di erences in the process and in ... -
Physicochemical Characterization and Biological Activities of Black and White Garlic: In Vivo and In Vitro Assays
Toledano Medina, María Ángeles; Merinas Amo, María Tania; Fernández Bedmar, Zahira Noemí; Font, Rafael; Río-Celestino, Mercedes del; Pérez-Aparicio, Jesús; Moreno Ortega, Alicia; Alonso Moraga, Ángeles; Moreno Rojas, Rafael (MDPI, 2019)White and three types of black garlic (13, 32, and 45 days of aging, named 0C1, 1C2, and 2C1, respectively) were selected to study possible differences in their nutraceutic potential. For this purpose, garlic were ... -
Push Notifications From a Mobile App to Improve the Body Composition of Overweight or Obese Women: Randomized Controlled Trial
Hernández-Reyes, Alberto; Cámara Martos, Fernando; Molina Recio, Guillermo; Molina Luque, Rafael; Romero Saldaña, Manuel; Moreno Rojas, Rafael (JMIR publications, 2020)Background: Technology—in particular, access to the Internet from a mobile device—has forever changed the way we relate to others and how we behave in our daily life settings. In recent years, studies have been carried out ... -
Waist Circumference as a Preventive Tool of Atherogenic Dyslipidemia and Obesity-Associated Cardiovascular Risk in Young Adults Males: A Cross-Sectional Pilot Study
Hernández-Reyes, Alberto; Vidal, Ángela; Moreno Ortega, Alicia; Cámara Martos, Fernando; Moreno Rojas, Rafael (MDPI, 2020)Although the correlation coefficient between body mass index (BMI) and poor lipid profile has been reported, representing a cardiovascular risk, the need to find new early detection markers is real. Waist circumference and ...