Listar DBTA-Artículos, capítulos... por fecha de publicación
Mostrando ítems 41-60 de 210
-
Aportaciones a la determinación de nitrito residual en embutidos con colorantes
(Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1983)We have carried out a study on the problem of coloured filtrations found in the analysis of residual nitrites when the technique International Norm ISO/DIS 2918 is used. I.t is observed that the recommendation of Official ... -
Principales parámetros que definen la composición química del queso Torta del Casar
(Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1984)The chemical composition, calorific value, some mineral compounds, pH and water activity of ten samples of commercial Torta del Casar cheese have been determined. Mean values of chemical components (as % total weight) were: ... -
Evaluación del crecimiento de Brochothrix thermosphacta en salchichas envasadas al vacío
(Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1984)Growth of B. thermosphacta was investigated on four types of vacuum packed sausages in gas-proof film over a storage period of six weeks. Survival of B. thermosphacta is a direct function of the temperature used in the ... -
Influencia del pH sobre los niveles de nitrito residual en salchichas envasadas al vacío
(Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1984)Nitrite levels were investigated on four types of vacuum packed sausages over a storage period of six weeks. Decrease in the initial levels of residual nitrite over this storage period is a function of pH and storage temperature. -
Investigación de aflatoxinas en leche natural, esterilizada y en polvo
(Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1984)Aflatoxins of groups M and B have been investigated in 1150 samples of natural milk from Andalusian (Spain), collected during .the four sea-sons; in 330 samples of sterilized milk from 49 Spanish dairy centers, and in 77 ... -
Plaguicidas organoclorados en quesos españoles
(Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1984)A quantitative and qualitative determination of present organochloride plaguicides residues has been carried out in 135 samples corresponding to 29 Spanish cheese types. All the samples contained residues. We have investigated ... -
Evolución de la microflora esencial del yogur comercial para su conservación
(Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1984)The evolution of the essential microflora in yoghourt kept at 72 C for 40 days,has been investigated in 300 samples belonging to two varieties, natural and strawberry flavour, from 3 well-kanown Spanish commercial makes. ... -
Evaluación de la contaminación del yogur por coliformes, E. coli y enterococos
(Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1984)We have done a research work on the evolution of the presence of coliforms, E. coli and enterococci in yoghurt which was kept at 72 C for 40 days. We have dealt with 100 samples of two varieties: natural and strawberry ... -
Evolución de la contaminación del yogur por levaduras y mohos
(Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1984)A research was done on the evolution of the presence of yeast and moulds in yoghourt, which was kept at 7° C for 40 days. We have delt with 200 samples of two varieties: natural and strawberry flavour, both of them from ... -
Relación entre la concentración de metales (Fe, Cu, Zn) y diferentes polimorfismos séricos en el caballo español
(Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1984)The blood serum concentration of the metals Fe, Cu, and Zn has been studied in a population of sixty Spanish horses, as well as the genetic polymorphisms of albumin (Al), transferrine (Tf) and alcaline esterase (Est-al) ... -
Problemas y resultados de los contaminantes en los alimentos
(Real Academia de Córdoba, de Ciencias, Bellas Letras y Nobles Artes, 1988) -
Investigaciones sobre contaminantes en el río Guadalquivir
(Real Academia de Córdoba, de Ciencias, Bellas Letras y Nobles Artes, 1990) -
El alelo Tfj del sistema genético de transferrina (Tf) en el caballo pura raza española (P.R.E.)
(Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1990)In this work we have studied a sample of 3.000 horses belonging to the Spanish Pure Breed (P.R.E.) for the electrophoretic genetic polymorphism of Transferrin locus (Tf). We have shown the presence of the TO allele, with ... -
Los sensores bioactivos: nuevo método analítico
(Real Academia de Córdoba, de Ciencias, Bellas Letras y Nobles Artes, 1991) -
Blood group and protein polymorphism gene frequencies for the andalusian horse breed: a comparison with four american horse breeds
(Universidad de Córdoba, Servicio de Publicaciones, 1992)Gene frecuencies at seventeen blood group and protein polymorphism loci for the andalusian horse breed are given. Standard methods of starch and polyacrylamide gel electrophoresis were used to identify inherited variants ... -
Problemas de calidad en la carne del toro lidiado
(Real Academia de Córdoba, de Ciencias, Bellas Letras y Nobles Artes, 1993)La carne de los toros lidiados es un subproducto de la lidia de utilización condicional y limitada como alimento, con baja y diversa calidad bromatológica por sus caracteres organolépticos y su deficiente conservación. ... -
Resultados de investigaciones sobre la evolución de la contaminación por plaguicidas organoclorados en leches esterilizadas españolas
(Real Academia de Córdoba, de Ciencias, Bellas Letras y Nobles Artes, 1993) -
Situación legislativa de preparados para lactantes y de continuación
(Ministerio de Sanidad y Consumo, 1995)Furrd~rmenro: Los sustitutos de la leche materna han sido comercializados con gran trascendencia económica, a veces sin tener en cuenta los aspectos sanitarios y nutricionales para el consumidor. Las autoridades sanitarias ... -
Decálogo del investigador autor del trabajo científico
(Real Academia de Córdoba de Ciencias, Bellas Letras y Nobles Artes, 1995)